Започна ремонт на 140-годишния Александровски мост край Първомайци – първия лъвов в България

СТАРТИРА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА РАЗРУШЕНИТЕ ПАРАПЕТИ на Александровския мост, свързващ Горна Оряховица с Първомайци. Съоръжението се сдоби със сериозни щети в последните няколко години в резултат на пътно-транспортни произшествия. Зиданите му перила бяха счупени и с това изцяло загубиха способността си да предпазват от падане в реката преминаващи автомобили и хора.

Обновяването бе подето след уведомително писмо от местните хора до Агенция „Пътна инфраструктура“, която има ангажимент да поддържа конструкцията. За момента обаче със строително-монтажните дейности ще бъдат обхванати само парапетите, макар целият мост да има нужда от ремонт. От ведомството допълват, че по-мащабно реновиране ще се предприеме в по-далечно бъдеще, но със сигурност ще се извърши, тъй като съоръжението е на 140 години и ако не се предприемат действия, ще се превърне в опасно.

Александровският мост край Първомайци се смята за първия лъвов мост в България. Проектиран е от чеха Иржи Прошек по модел на моста Сан Анжелико в Рим и на Карловия мост в Прага. Завършен е през 1880 г. и носи името на първия български княз след Освобождението.

Конструкцията е любимо място за жителите и гостите на селото. Често бива определяна като най-романтичната локация в региона и топдестинация за любителите на риболова.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: Темниско Геоматикс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *