Горещи новиниСпорт

Нова книга разказва историята и представя легендите на „Етър“

256 страници с над 270 снимки, представящи славната история на великотърновския футбол, включва книгата „Те играха за „Етър”.

Изданието, което вече е на книжния пазар, излиза в навечерието на 30-ата годишнина от шампионската титла на “болярите”. Негов автор е спортният журналист Анатоли Петров, който е и завеждащ „Връзки с обществеността” на великотърновския клуб.

„Книгата е плод на дългогодишен труд и включва интервюта с легендите на „Етър”, някои от които вече не са между нас, с тях съм говорил през годините, други разказваха сега пред мен специално за това издание“, пояснява авторът. Той е събрал спомените на Петър Шатров, Кольо Кръстев, Йордан Ценов, Донко Долмов, Николай Тарапанов, Петър Хараламбиев, Георги Василев, Димитър Цеков, Стефан Чакъров, Ивелин Младенов, Георги Цингов, Красимир Балъков, Цанко Цветанов, Илиян Киряков, Игор Кислов, Бончо Генчев, Георги Георгиев, Калоян Чакъров, Мариян Генов, Иван Петков и много други бивши етърци. Специално място е отделено на отишлите си рано Трифон Иванов и Ивайло Димитров – Руския.

„Това са поколения, дали сериозен принос не само за „Етър”, а и за българския футбол – основателите на клуба, после хората, възродили тима през 1957 г., тези, вкарали го за пръв път в „А” група в края на 60-те години, шампионското поколение от 90-те. Не бива да се забравя, че „Етър” е единственият отбор, дал петима национали за най-големия успех на САЩ-94”, споделя още Анатоли Петров.

Книгата проследява още основаването на клуба, историята на екипите му, на клубната емблема, етимологията на името му – „Етър”, което идва от река Янтра, но е старобългарско и означава „бърз, буен, силен”. Най-посветените вече знаят, че първите екипи са в жълто и черно, а виолетовото е въведено през 1969 г. по идея на треньора Йордан Томов – Коми за първото влизане в елита. Но неизвестен досега бе фактът, че именно от „Етър” виолетовото е възприето от Велико Търново и става официален цвят на града.

Третата част е за паметните мачове на „Етър” с пълната им история, статистика, снимки. Не само за битките с „Интер”, „Кайзерслаутерн”, “Сао Пауло”, ЦСКА, „Левски” и „Локомотив” (ГО), но и за десетки други и по-малко известни – с „Вердер”, „Арминия”, „Хъл Сити”, „Коритиба”, „Верона” и т.н.

Времената се менят, футболът отдавна вече не е същият, поколенията – също… Великотърновският „Етър” обаче ще го има, докато я има неговата публика. Днешните фенове са доведени на стадиона от своите бащи, от своя страна те сега водят децата си.

И държейки ги за ръка по пътя към Митичния „Ивайло”, те им разказват за головете на Димитър Цеков, Митко Аргиров, Ивелин Младенов, Краси Балъков, Бончо Генчев, за непримиримата игра на Стефан Чакъров, Йордан Ценов, Георги Василев, Трифон Иванов, за „болярския” дух и себераздаване. Всичко това трябва да остане и в книга, за да се знае и помни и от бъдещите поколения. Тези, които след десетилетия също ще водят своите синове на Митичния и ще скандират името на „Етър”…, пише Анатоли Петров.

Книгата „Те играха за „Етър” можете да намерите в офиса на великотърновския  футболен клуб на стадион „Имайло“, както и в книжарниците на града на достъпната цена от 12 лв.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *