Водещи новиниГорна ОряховицаОбразование

12-годишният Николай подари на училището си инсталация за опазване на околната среда

 

ИНСТАЛАЦИЯ, КОЯТО ПОКАЗВА КОЙ Е ОТГОВОРЕН ЗА ОПАЗВАНЕТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА, Е ИЗМАЙСТОРИЛ 12-ГОДИШНИЯТ НИКОЛАЙ ТОТЕВ ОТ ПЪРВОМАЙЦИ. За това си изобретение тийнейджърът получи наградата „Вестители на доброто“ на Община Горна Оряховица. Лично кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев връчи плакета и грамотата на шестокласника.

Николай с изобретението си.

„Номинирахме Ники, защото идеята му е наистина много оригинална. Едновременно и простичко, и провокативно е неговото изобретение. Освен това той го подари на училището и сега то е достъпно за децата, които всеки ден се забавляват с него“, коментира Мирена Маринова, директор на ОУ „Елин Пелин“ в Първомайци, където Николай учи.

„Една кутия представлява моето изобретение. Направих я сам от дървени плоскости. На предната й стена поставих надпис „Ако искаш да разбереш кой е отговорен за опазването на околната среда, отвори“. И всички отварят, защото искат да знаят отговора на въпроса. Можеш ли да познаеш какво виждат, когато отворят капака? Естествено, че себе си, защото съм сложил вътре едно огледало“, казва Николай. И признава, че му е много забавно да гледа реакциите не хората, които се връзват да поиграят с неговото изобретение.

„Разбира се, че всеки от нас е отговорен да е по-чисто и спретнато наоколо. И от нас зависи да дишаме по-чист въздух. Знаем го, но това не пречи, когато си видиш лицето в огледалото, да се изненадаш. Много изненадани бяха и първите двама, на които показах кутията – моята класна Даниела Михайлова и зам.-кметът на Горна Оряховица Пламен Мадемов“, разказва Ники. Той за първи път видял такава подобна кутия през лятото, когато ходил на море. Кутията била закачена

Николай получава наградата на Община Горна Оряховица „Вестители на доброто“.

на едно дърво и просто грабнала вниманието на момчето. Когато се върнал вкъщи, Ники веднага запретнал ръкави да сглоби своя версия. Усъвършенствал я, украсил я и я подарил на училището си.

СИЛНО ВПЕЧАТЛЕН ОТ ИЗОБРЕТЕНИЕТО НА МОМЧЕТО ОСТАНАЛ И КМЕТЪТ НА ГОРНА ОРЯХОВИЦА ИНЖ. ДОБРОМИР ДОБРЕВ, който не крие, че е изкушен от идеята да постави такива кутии до всички кошчета в града с надеждата, че всички най-накрая ще осъзнаем, че всичко зависи от нас и ние сме тези, които трябва да се грижим за природата.

„Имам доста интереси и още не съм решил къде искам да уча след VII клас. Засега повече ме привличат изкуствата, обаче напоследък много се интересувам и от стругарство. Тати има приятели стругари и когато ги гледам как работят, ми става интересно. Затова сега съм се заел да си направя вкъщи работилничка и събирам инструменти и за метал, и за дърво. Може пък да избера Гимназията по строителство“, казва Ники и допълва, че любимите му предмети в училище са физическото и човекът и природата.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *