Двама лекари са новите почетни граждани на Сухиндол

Д-Р КОЛЬО БЯНОВ И Д-Р ВЕСЕЛИН МАРИНОВ СА НОВИТЕ ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ НА СУХИНДОЛ. Предложението и за двамата е направено от кмета инж. Пламен Чернев.

„В тези тежки времена на пандемия това са лекари от тази плеяда медици, които все още лекуват без пари. Неведнъж сме водили болни хора от Сухиндол в клиниката, където д-р Бянов работи, и никога не е върнал сухиндолец, нито друг пациент. Затова заслужава да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Сухиндол“. Той е и доктор хонорис кауза на два университета“, мотивира предложението си инж. Пламен Чернев.

А за д-р Веселин Маринов кметът на Сухиндол призна, че го познава още от дете. „Когато беше на 16, излекува баба си. Роден е за тази работа. Работи в „Токуда“ и вече се е утвърдил като един от водещите хирурзи в лапароскопските операции. Радваме се, че имаме такъв сухиндолец на толкова високо ниво, а защо не в бъдеще и ръководител на една такава болница“, допълни инж. Пламен Чернев.

И двамата лекари бяха утвърдени единодушно по време на тържественото заседание на Общинския съвет.

Д-р Кольо Бянов е роден в Павликени през 1958 г. Завършил е МУ в Плевен, има специалност по вътрешни болести. Работил е в Работническата болница в Костенец, бил е асистент в Клиниката по кардиология в „Александровска болница“. През 1992 година взема специалност по кардиология и е избран за главен асистент. Участва с разработки и статии в различни симпозиуми в цяла Европа. В момента е главен административен лекар в УМБАЛ „Александровска“. Д-р Бянов е известен в културните среди и като колекционер на изобразително изкуство.

Д-р Веселин Маринов е роден през 1973 г. Завършил е Медицинския университет в София, има специалност по хирургия, курс за интензивно лечение на пациенти с чернодробна трансплантация в Нюкасъл и специализация за хирургична чернодробна и бъбречна трансплантация. В трудовия си път преминава през още множество квалификации и курсове, включително за лапароскопско лечение на хернии, абдоминална хирургия, лапароскопска бариатрична хирургия и други.

Работил е в Пирогов, в Университетска болница „Лозенец“, в Първа хирургична клиника в МБАЛ „Токуда Болница София“. От 2014 г. до днес е в екипа на Клиниката по чернодробно-жлъчна панкреатична и обща хирургия МБАЛ „Аджъбадем сити клиник Токуда болница София” ЕАД, където е заместник-директор и началник на оперативните блокове. От 2019 г. е доцент в катедра „Обща и оперативна хирургия” в Медицински университет – Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *