8273 четения

Видният дедесар Петър Тонков отново отива в затвора, този път за 7 години

Преди 20 г. скандалният търновец бе източил от хазната над 3 млн. лв. чрез фирми фантоми

 

НАЙ-ИЗВЕСТНИЯТ ДЕДЕСАР В РЕГИОНА ПЕТЪР ТОНКОВ ОТНОВО ОТИВА В ЗАТВОРА, ТОЗИ ПЪТ ЗА 7 ГОДИНИ. Върховният касационен съд потвърди наказанието „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на 50-годишния търновец, признат за виновен от две съдебни инстанции за ръководене на организирана пристъпна група за данъчни престъпления. От януари 2011 г. до 3 юли 2012 г. ръководеното от него престъпно сдружение ощетило държавния бюджет със 778 868 лева невнесен ДДС от търговски дружества, регистрирани в различни селища на страната. Със същото решение ВКС потвърди и наложената присъда от 4 години „лишаване от свобода“ за участника в престъпното сдружение Ивайло Симеонов. Останалите двама участници в групата са с условни присъди с 5-годишен изпитателен срок. Четиримата бяха привлечени като обвиняеми след акция на ГДБОП и Спецпрокуратурата през 2012 г., а тази институция току-що бе създадена. Операцията тогава не бе публично известна, но преди броени дни Спецпрокуратурата се похвали с решението на ВКС.

НОВАТА ИЗМАМА СЕ СЛУЧВА ТОЧНО ГОДИНА СЛЕД КАТО ТОНКОВ е пуснат предсрочно от затвора по 5-годишна присъда за крупно източване на ДДС. Обвинението тогава срещу него бе, че през периода от 1 септември 1999 г. до 30 май 2000 г. е източил от държавната хазна над 3,3 млн. лева чрез фирмата си ЕТ „България – Петър Тонков”. Търновецът декларирал извършени търговски сделки за 20,3 млн. лева. Направената насрещна проверка обаче показала, че част от търговските партньори на Тонков са фирми фантоми, а други никога не са и подозирали, че са били в бизнес отношения с дедесаря. За извършване на престъплението пред данъчните бизнесменът използвал фактури с невярно съдържание.

Делото за източените пари започна още през 2006 г. и бе съпроводено с много скандални и смехотворни екшъни в съдебната зала и извън нея. След насрочването му изведнъж се оказа, че големият мъж всъщност е един много болен човек. Пред съда адвокатът му щедро сипеше медицински свидетелства за високо кръвно, болни бъбреци и остра форма на диабет, които не позволявали явяване в храма на Темида.

Едва след като председателят на съдебния състав се закани, че ще проведе заседанието до леглото на болния, дедесарят се появи в залата. Наглото поведение ескалира, когато подсъдимият си би инсулин в корема пред очите на присъстващите журналисти, адвокати и съдии.

През 2007 г. две последователни съдебни инстанции – районна и окръжна, обявиха Тонков за невинен по друго обвинение – за източване на 16 459 лева. Измамата лъсва случайно през 2003 година. При проверка на фирмената документация на хасковска фирма местните данъчни се натъкват на фалшива фактура. Тя е издадена на името на фирмата „Тонков груп”, която по това време е един от доставчиците на разследваната хасковска фирма. Самата фактура е на стойност 82 296 лв. и е издадена от земеделската кооперация „Надежда” в свищовското село Българско Сливово. Според счетоводния документ кооперацията е продала на „Тонков груп” царевица, лозички, свине и едър рогат добитък. Направената проверка обаче установила, че от кооперацията никога не са чували за подобна фирма, да не говорим пък да са имали бизнес отношения с нея.

На 28 октомври 2005 г собственикът на „Тонков груп” – Петър Тонков, бе арестуван. Пред разследващите едрият мъж се кълнял, че фактурата е истинска и че той не е престъпник. Въпреки това обаче разследването срещу него завършва с мнение за съд. По време на съдебното следствие изведнъж се оказва, че (съвсем случайно) само ден след издаването на фалшивата фактура фирмата „Тонков груп” е прехвърлена на друго лице.

ИМЕТО НА ПЕТЪР ТОНКОВ СЕ ПОЯВИ В МЕДИЙНОТО ПРОСТРАНСТВО ЗА ПРЪВ ПЪТ В ЗОРАТА НА НОВОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ. Справка във фирмения регистър показа, че тогава той е бил собственик и управител на над 40 фирми, чрез които от държавата са били източени милиони левове под формата на неправомерно върнат ДДС. Според създадената ефективна схема, след като фирмите са използвани и изпразнени от финансово съдържание, са били прехвърляни на безработни или социално слаби роми. Срещу 20 – 30 лв. на ръка несретниците се сдобивали с фирма, без да подозират, че тя е точила пари от държавния бюджет. Жертвите разбирали, че са измамени, едва когато на тяхно име започнели да пристигат призовки за милиони неплатени данъци.

За никого във Велико Търново не бе тайна, че соченият за топ дедесар Тонков всъщност е просто изпълнител, зад когото стоят висши покровители. Това обясняваше и спокойствието и непукизма на измамника. Заради него жилищна кооперация, в която той живееше, бе кръстена „блокът на милионерите”, тъй като негови съседи се оказаха много известни служители на приходната администрация, изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

Нели СУКОВА

Сн. архив

5 коментара за “Видният дедесар Петър Тонков отново отива в затвора, този път за 7 години

 • 15.02.2021 в 10:21
  Permalink

  Трябва да се сложи край на такива подигравки . Който е крал и лъгал нужно е да си заплати за дяволийте.

  Отговор
 • 15.02.2021 в 12:36
  Permalink

  Честните фирми ги въртят на шиш при проверките за ДДС, а някои минават „метър“……

  Отговор
 • 15.02.2021 в 15:06
  Permalink

  Някой успя ли да изчисли, от колко години се „точат“ делата в съда?!
  Да не са го „разледвали“ съседите му, или… той да ги е ползвал за консултанти?
  А, ако слуучайно изговори Истината на глас, дали няма да се зарази нелечимо от КОВИ-19?

  Отговор
 • 15.02.2021 в 21:00
  Permalink

  Ама така си изкарват судиийте,допълнително.

  Отговор
 • 15.02.2021 в 22:43
  Permalink

  Виждал съм я тая мазна сланинеста мутра, като идва за разпити в следствието при колегите. И до момента не съм си отговорил на въпроса – ЗАКОНА ЗА ДДС, освен да облагодетелства Висшата държавна престъпна мафия, някакво друго предназначение има ли?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *