605 четения

Учител по история доминира над 51 кандидати за титлата „Майстор на най-добро домашно вино“ в Лясковец

Димитър Байчев взе първо място и в двете категории – за бяло и за червено вино

 

БЕЗАПЕЛАЦИОНЕН ФАВОРИТ В ТРАДИЦИОННИЯ КОНКУРС ЗА НАЙ-ДОБРО ДОМАШНО ВИНО В ОБЩИНА ЛЯСКОВЕЦ ЗА 2021 Г. СТАНА ДИМИТЪР БАЙЧЕВ. Той бе избран единодушно от оценяващата комисия и в понеделник получи грамоти за победата си на специална церемония в заседателната зала на кметството. 47-годишният мъж бе награден лично от градоначалника д-р Ивелина Гецова, която му пожела все повече хубави поводи за наздравици с любимите хора.

Димитър е от Лясковец, по професия е учител по история и практикува във Велико Търново. Споделя, че традицията да бъдеш лозар, в родния му град се предава от поколения. Наследил занаята от неговия баща, който пък се научил от дядо му.

„Аз имам родословно дърво от 6 поколения винари и лозари. Имали сме 16 дка лозя. Отглеждам декар и половина под манастира, но честно казано, в последните години купувам хубави сортове грозде от Южна България. Иначе и в къщата на дядо имаме доста асми. Последно от тях набрах 360 кг грозде от 8 сорта“, заяви победителят.

За първи път Димитър става водач в класирането в двете категории – за бяло и за червено вино. Успял да се наложи над общо 51 конкуренти. Изпитал огромна гордост, когато оценяващите единодушно посочили произведените от него вина за най-добри по време на дегустацията.

КАТЕГОРИЧЕН Е, ЧЕ ПО-ТРУДНО СЕ ПРАВИ БЯЛОТО ВИНО, ЗАЩОТО ПРОЦЕСЪТ Е ПО-СЛОЖЕН И ТРУДОЕМЪК. „Чака се 45 дни да се избистри. Използвах сортове, като „Алиготе”, „Бял мискет” и т.н. При червеното самите джибри се махат на 21-вия ден и е купажно вино с преобладаващо процентно съдържание мерло, но има и сира. Миналата година ползвах рубин“, обяснява майсторът.

Споделя, че гроздето, което използвал за червеното вино, било с голяма захарност и се наложило да налива вода, за да смъкне градусите.

„Беше с 29 градуса захарност, а за едно грозде е необходимо обикновено 23 до 24 градуса. Никога в минали години не се е налагало това. Специално си купих професионален уред за измерване, защото не вярвах, че е възможно да има такава голяма захарност“, уточнява учителят.

КАЗВА, ЧЕ СЪХРАНЯВА ПРОИЗВЕДЕНИТЕ ВИНА В ПЛАСТМАСОВИ БИДОНИ, С КОИТО ЗАМЕНИЛ СТАРИТЕ БЪЧВИ И БУРИИ, останали от дедите му. Твърди, че след като заложил на нови съдове, качеството на напитките станало по-добро. Обяснява това с факта, че колкото и да се мият с гореща вода и препарати едновремешните дървени казани за отлежаване, в тях дъхът си остава.

Победителят размишлява, че дори в период на пандемия виното остава верен приятел на човека, който сгрява сърцето и душата му.

„От хилядолетия вино се е пило, пие се и ще се пие след нас“, завършва той.

Останалите наградени в конкурса по направление „Бяло вино” са Димитър Петров – трето, и Петър Николаев –второ място. За червено вино трето място спечели Димитър Катрилов, а Марин Маринов – второ.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *