Поп музиката от 80-те години на миналия век намалява тревожността

Попът от 80-те години на миналия век е музикалният жанр, който най-добре намалява тревожността, установиха турски учени, цитирани от в. „Дейли мейл“.
Този жанр сваля най-ефикасно кръвното налягане заради позитивната носталгия, а това е показател за ниска тревожност.
Специалистите от клиниката „Вера“ за трансплантации на коса са изследвали връзката между музиката, стреса и оплешивяването.
Други жанрове, които свалят кръвното са попът от 90-те години, когато властваше Кайли Миноуг, и хеви метъла, като на „Блексабат“.
Техно музиката, дъбстепът и рокът от 70-те години са с точно противоположния ефект – повишават кръвното налягане, а оттам и тревожността.
Резултатите може да изглеждат странни, но попът от 80-те години е оптимистичен и празничен. Той може да предизвика освобождаване на ендорфини и серотонин в мозъка, а те увеличават чувството за щастие и спокойствие, обясни д-р Юмер Авланмъс.
Гневната музика, като метъла, може да помогне на слушателите да се справят с чувствата си и това също ги прави по-щастливи.
За изследването специалистите са свързали 1540 доброволци с монитори за кръвно налягане и пулс и са им пускали различна музика от Спотифай. Преди това те са ги накарали да направят логически тестове, за да предизвикат лек стрес.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.