Пратка от над 401 килограма хероин е заловена на пристанище „Варна Запад“

Пратка от над 401 килограма хероин е хваната на пристанище „Варна Запад“, съобщи днес апелативният прокурор на крайморския град Владимир Чавдаров. Престъплението е разкрито от митнически служители и експерти от ГДБОП.
Контейнеровозът, на който се е намирал наркотикът, е пристигнал на 7 февруари от Дубай. Дрогата е била скрита в четири контейнера, във всеки от които е имало по 400 битумни ролки, уточни Чавдаров. Според документацията произходът на стоката е от Иран. Продавачът е фирма от Ислямската Република. Като крайна дестинация на пратката е посочена България, а като получател е фирма, регистрирана в Шумен и развиваща дейност в Търговище, уточни Чавдаров.
Прокурорът допълни, че в три от контейнерите са намерени 71 ролки с изрязани в тях тайници, които са се различавали по цвят и надписи от останалите. Намарени са общо 487 пакета с кафяво вещество. Направената експертна справка показа, че става дума за хероин, уточни Чавдаров. По думите му е назначена съдебна химическа експертиза, която да установи съдържанието на активната съставка в наркотика. В зависимост от резултата ще бъде направена оценка на пратката, но се предполага, че стойността на хероина е между 26 и 36 милиона лева, допълни Чавдаров. Той уточни, че това е цена за нуждите на наказателното производство, а пазарната би била няколко пъти по-висока.
По случая са задържани двама мъже – на 35 и 45 години, каза още прокурорът. По-младият е собственик на фирмата-получател на стоката, а другият е служител на Митническия пункт в Търговище. Двамата са задържани за срок до 72 часа.
Работата по случая продължава. Зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Илия Делчев допълни, че тепърва се уточнява как са планирали да процедират с наркотика получателите му, тъй като такова голямо количество най-вероятно не е било предназначено за българския пазар.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *