„ВиК Йовковци“ алармира: „Спрете строителството в няколко села, няма вода!”

 

Проблеми с водоснабдяването има в Малки чифлик, Арбанаси, Беляковец, Шереметя и Буковец

 

ОТ „ВиК ЙОВКОВЦИ“ УВЕДОМИХА СЪС СПЕЦИАЛНО ПИСМО ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДА СПРЕ ДА ИЗДАВА СТРОИТЕЛНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ ЗА КЪЩИ И ВИЛИ В МАЛКИ ЧИФЛИК заради огромни проблеми с водоснабдяването им. Независимо от пробитите водопроводи в населеното място, които не могат да осигурят нормално захранване за местните, продължават да се правят нови обекти. Къщите не могат да се водоснабдяват централно и ще ползват вода от наличната мрежа, за което разрешителни издава местната администрация. От водната компания уведомяват кмета за 9 такива случая. Писмото от управителя на „ВиК Йовковци“ инж. Димитър Владов е от 22.01.2021 година и е депозирано както при инж. Даниел Панов, така и при председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. От дружеството са категорични, че капацитетът на наличния водопровод е изчерпан и ако не бъде направен нов, осигуряващ по-голям дебит, ще последва воден режим. В момента Малки чифлик се захранва чрез две помпи, но е необходимо и изграждането на голям напорен резервоар. Неотдавна Общинският съвет на старата столица отказа на австрийски гражданин позволение да изгради 22 къщи именно заради проблемното водоснабдяване.

Идентична била ситуацията и в още няколко търновски села, обобщават експертите. Множеството хотели с басейни и спацентрове в Арбанаси също са напът да лишат селото от нормално водоподаване. Много по-голямо потребление с оглед капацитета на тръбите има още в Шереметя, Беляковец и Буковец, където е налице строителна инвазия.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 thoughts on “„ВиК Йовковци“ алармира: „Спрете строителството в няколко села, няма вода!”

 • 16.02.2021 в 9:43
  Permalink

  Аз мисля, че всяко разрешение за строеж се съгласува и с ВиК, така че няма какво да алармират, а просто да спрат временно да съгласуват проектите!

  Отговор
 • 16.02.2021 в 14:36
  Permalink

  Беляковец се обезличи от около 9-10 години и няма нищо общо със тихото и спокойно селце с чист въздух – сега яко смърди на шахти нова технология .

  Отговор
 • 16.02.2021 в 20:40
  Permalink

  Да се смее ли човек, да плаче ли. Как ще забраниш частна инициатива, това да не ти комунизма бе аланколу. Такива дела ще ти за въртят инвеститорите, че и за пенсия няма да помислиш.

  Отговор
 • 17.02.2021 в 6:22
  Permalink

  Какъв е проблемът да се направи резервоар в Малки Чифлик? За този проблем се говори вече 10 години, но не се разрешава. До кога ВИК и подобни институции (монополисти) ще определят съдбата на хората в държавата. Мрежите им са изградени преди 100 години и не отговарят на БДС. Прибират се само пари без да се реинвестира. Време е да спрат да ограбват народа, да си подновят мрежите и трасетата за да осигурят минимални удобства на населението.
  Защо ВИК спора развитието на малките населени места???

  Отговор
 • 18.02.2021 в 10:54
  Permalink

  Божееее, в Община Елена 50% от селата въобще не са водоснабдени от ВиК “ Йовковци“, а от селски каптажи, някои от които дори се стопанисват от никого, да не говорим, че няма канализация в цялата община, никаква и елате да видите строителство на къщи за гости. Стари плевници, едвам крепящи се се реконструират в стаи за настаняване и къщи за гости. Велик туризъм.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.