Водещи новиниКултураОбщество

9-годишният цигулар Константин Николов с първо място в международен конкурс, изпреварил деца от 31 страни

ПЪРВО МЯСТО В МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИ „БЪДЕЩИ ЗВЕЗДИ“ СПЕЧЕЛИ 9-ГОДИШНИЯТ ЦИГУЛАР КОНСТАНТИН НИКОЛОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Организатор на състезанието са Sopravista events, които правят няколко големи фестивала в Италия. Тази година конкурсът е бил проведен онлайн и в него са участвали деца от 31 страни от целия свят.

Малкият Коце е участвал с две произведения. Първото – „Приспивна песен“ на прекрасния български композитор Веселин Стоянов, и второто на Бьом – „Мото Перпето“.

Журито в раздел „Инструменталисти“, където се е състезавал и Константин, е било съставено изцяло от професионални музиканти от Италия, Румъния, Русия и Индонезия.

„Константин успя да се подготви и да направи записите за рекордните две седмици и половина. Тръгна от абсолютно непознат нотен текст, почти нямаше възможност да прави репетиции и свири за пръв път с пиано в деня преди записа“, обяснява майка му Галина Николова и допълва, че малчуганът се е справил с огромната помощ на неговата учителка по цигулка Елка Станева и пианистката Снежина Врангова.

Освен професионалното жури отличия в конкурса дава и публиката чрез гласуване онлайн. Гласуването вече е приключило и до няколко дни ще стане ясно кой е носителят на наградата на публиката.

Константин е третокласник в музикалната паралелка на СУ „Емилиян Станев“, където се занимава с пиано. Но на цигулка свири при Елка Станева в Детската музикална школа в Младежкия дом. В момента талантливото дете свири на цигулка на проф. Минчо Минчев, след като си я спечели през лятото по време на участието си във фестивала „Варненско лято“. Две поредни години Коце участва във феста, който е със състезателен характер, и успява да спечели една от цигулките на прочутия ни музикант. Децата имат право да свирят на тази цигулка една година и трябва да се преборят за нея отново на следващия конкурс.

Цигулката, на която Коцето свири до следващото издание на „Варненско лято“, е най-малкият размер – половинка, същата, която той си спечелил и през 2019 година. Малчуганът все още не е пораснал достатъчно, за да премине на по-голямата цигулка. Но иначе инструментът е оригинална лютиерска изработка.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Тук можете да чуете изпълненията на Константин: https://youtu.be/lIRlbzy4ljE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *