188 четения

Държавата иска да увеличи капитала си в търновската болница с 6,5 млн. лв.

ДЪРЖАВАТА ИСКА ДА ПОВИШИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДЯЛОВЕТЕ СИ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. Намерението й е да увеличили капитала си чрез непарична вноска за 6 359 242 лв. Сумата е използвана за закупуването на няколко модерни и високотехнологични медицински апарати, сред които компютърен томограф, ангиографски уред, ендоскопска техника и т.н. Всички те са били закупени и доставени в стационара през последните години.

По казуса за вдигането на дяловете на държавата в медицинското дружество акционерите ще се съберат да решават на извънредно общо събрание на 9 март от 11:00 часа. Ако собствениците дадат положително становище, държавата ще придобие нови 635 925 акции, всяка от които с номинална стойност от 10 лв.

Към момента държавата притежава 74,26 процента от търновската болница и още един ръст окончателно ще редуцира акциите на общините в региона. Община Велико Търново има 7,70 процента, Община Горна Оряховица – 4,71%, Община Лясковец – 1,40%, Елена – 1,11%, Община Златарица – 0,49%, Община Павликени – 2,71%, Община Полски Тръмбеш – 1,75%, Община Свищов – 4,03%, Община Стражица – 1,51%, и Община Сухиндол – 0,33%.

На събранието ще се гласува също какви да са възнагражденията на членовете на Борда на директорите на лечебницата – изпълнителния директор д-р Стефан Филев, д-р Тодор Табаков и юристката Лилия Вълчева. Собствениците на клиниката ще вземат решение и за промяна в устава на здравното заведение по повод евентуален ръст на акциите на държавата.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *