Кожно-венерическият център е пред фалит по собствено желание

Несъвършенства в законодателството обричат търновското здравно заведение, което е едно от трите в страната

 

ЦЕНТЪРЪТ ПО КОЖНО-ВЕНЕРИЧЕСКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ПОСТАВЕН В СИТУАЦИЯ, В КОЯТО Е ПРИНУДЕН НА ФАЛИРА ПО СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ. За това сигнализира управителката на болничното заведение д-р Теодора Чолакова. Тя твърди, че медицинското дружество се тресе от два сериозни проблема, които не му предвещават светло бъдеще и е обречено, ако Общинският съвет в старата столица не вземе мерки. В същото време центърът работи при максимална заетост и обслужва пациенти не само от областта, но и от други региони, защото у нас са останали да функционират само три лечебни заведения с такъв профил. Евентуално затваряне на клиниката не само ще лиши от доходи специализиран медицински персонал, но и ще остави без лечение десетки нуждаещи се, които нямат алтернатива за терапия в други здравни заведения.

Най-големият проблем в центъра е ограниченият брой легла за хоспитализация и това по думите на д-р Чолакова е категорична дискриминация на лечебницата спрямо останалите. Забраната да се използват повече от 10 легла е записана в поправка преди 10 години в закона за лечебните заведения, без да се аргументира решението. Намалението на легловата база довела до недоволство от страна на пациентите, за които е нужна болнична терапия. Продължителността на клиничните пътеки е от 7 до 10 дни и това допълнително утежнява нормалния прием на болни.

Отчетен е ръст на преминалите болни през последните три години. От 505 хоспитализирани през 2018 г. през 2020 г. броят на преминалите е 650.

От лечебното заведение уточняват, че голяма част от заболяванията имат хронично-рецидивиращ характер. Увеличение има на случаите на тежки инфекции по кожата – еризипел, херпес зостер, псориазис и т.н.

„ПРИНУДЕНИ СМЕ ДА КАРАМЕ ПАЦИЕНТИТЕ ДА ЧАКАТ НЕОПРЕДЕЛЕНО ДЪЛГО ВРЕМЕ ЗА АДЕКВАТНО ЛЕЧЕНИЕ И ДА ВРЪЩАМЕ ЧАСТ от тях или да ги пренасочваме, което затруднява тези с по-нисък социален статус, без финансови възможности, особено в създалата се форсмажорна обстановка от година насам. Необходими са общо 13 легла. Увеличението на легловата база ще даде възможност не само за по-добра диагностична, консултативна помощ и изследвания, но и за по-добра мотивация на персонала и нови работни места“, категорична е управителката.

Другата несправедливост спрямо центъра, която д-р Чолакова посочва, е изплащането на допълнителни възнаграждения на медицински персонал за срока на обявената извънредна епидемична обстановка. Кожната клиника не попада в обхвата на здравните заведения, които получават финансовите стимули.

„Това, че в центъра пряко не се лекуват пациенти, диагностицирани с COVID-19, не означава, че персоналът не е подложен на опасност от заразяване. Ние не получаваме средства от Общината и здравното министерство. Приходната част идва от собствени средства, получени от НЗОК за извършени медицински услуги“, допълва шефката на медицинското дружество.

Тя призова повереното й за управление здравно заведение да бъде добавено към клиниките, които получават 24-процентово увеличение на работната заплата.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *