Засякоха британския щам на COVID-19 в региона

ВЕЧЕ ИМА ЛАБОРАТОРНО ПОТВЪРДЕНИ СЛУЧАИ НА БРИТАНСКАТА МУТАЦИЯ НА КОРОНАВИРУСА И ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ. Това оповестиха от Центъра за заразни и паразитни заболявания у нас. В лабораторията до скоро бяха доказани положителни проби на новия щам само в Западна България, но вече става ясно, че той циркулира и в централната и северната част на страната.

Британската мутация на COVID-19 заразява по-лесно и докато при „класическата“ версия на коронавируса 10 души предават болестта на 15, при новата – 10 човека инфектират 29 лица. За сега няма данни островният щам да води до по-тежко протичане, а според британската Служба за национална статистика, симптомите леко се различават от досега известните. По-често заболелите от мутиралия вирус се оплакват от кашлица, гърлобол, отпадналост и болки в крайниците, докато загубата на обоняние и вкус, смятана досега за най-еднозначния симптом на COVID-19, е по-рядка.

От Регионалната здравна инспекция във Велико Търново не излязоха с коментар по установените първи случаи на британската мутация на вируса. Новите диагностицирани в областта са 13, отчетен е спад на заболеваемостта, възлизащ на 82,50 на 100 000 души население. В болница са настанени 44 човека, а в домашни условия се лекуват 204.

Инфекцията взе поредна жертва – мъж на 64 години, с който броят на починалите в региона става 345.

Излекуваните са 4435 лица от общо 5028 доказани носители на заразата, от началото на пандемията до момента.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.