Водещи новиниИкономика

Гурбетчии и млади семейства масово купуват имоти в Търновско

Някои дори вземат по няколко апартамента наведнъж, правят го с инвестиционна цел

 

ЗАСИЛЕНО ТЪРСЕНЕ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ИМА НАПОСЛЕДЪК В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. ТОВА ОТЧИТАТ МЕСТНИ БРОКЕРИ.

Сред най-активните купувачи са гурбетчии, които печелят добри пари зад граница и ги влагат в жилища в родния си край. Това сподели Милен Ангелов, който е един от водещите търговци в региона.

„Януари и февруари тази година се оказаха по-силни в продажбите в сравнение с летните месеци миналата година”, подчертава Ангелов.

Преди броени дни търновец, който от години живее и работи в Холандия, купил наведнъж 4 апартамента в старата столица. Друг нашенец, също гастарбайтер, станал собственик на 3 жилища накуп.

„Хората не са сигурни в утрешния ден и бързат да вложат парите си в имоти, защото смятат, че това е най-добрата инвестиция в момента”, коментират брокери.

Освен гурбетчии активни купувачи са и млади семейства, които искат да се устроят. Вместо да плащат наеми за квартири, предпочитат да теглят банкови кредити, с които да се сдобият с дом. През последните месеци в община Велико Търново има и много преселници от общините Омуртаг и Търговище, които се надяват, че в старата столица ще си намерят препитание.

По време на пандемията се забелязва засилен интерес към къщите по селата в общината. Брокерите са единодушни, че от миналата година има застой на цените. Имотите в малките населени места вървят средно по 30 000 – 50 000 евро. Намират се и по-евтини жилища от порядъка на 20 000 – 25 000 лева, но това са грохнали постройки, които трябва да се съборят и да се изградят отново. Според търговците на недвижимо имущество, за да стане един имот обитаем, са нужни минимум 30 000 евро.

Апартаментите с площ от 60 – 80 кв. м във Велико Търново са най-оборотни. Цените варират около 580 – 650 евро на кв. м. В същото време за продан има обявени много бизнес имоти – складове, халета, офиси, хотели, производствени бази и др., но се оказва, че няма интерес към тях, тъй като хората в момента не искат да инвестират в такива обекти.

Замрял е и бизнесът с квартири, защото във Велико Търново заради пандемията няма средношколци и студенти.

Веселина АНГЕЛОВА

3 thoughts on “Гурбетчии и млади семейства масово купуват имоти в Търновско

 • Като е замрял бизнеса с квартири, за какво са им по 3-4 апартамента?! Каква точно им е инвестиционната цел, не ми стана ясно. Крайно време е този балон да се спука и всичко да си дойде на мястото. Постоянно никнат нови жилищни сгради, а като поледнеш вечер, половината тъмни. Жителите намаляват, строителството се увеличава. Странна зависимост.

  Отговор
 • от месеци се въртят едни и същи обяви за имоти
  брокерите си ги измислят тия, за да надуват цените и да стимулират продажбите на имоти

  Отговор
 • Kak li sa gi specelili tiya pari za 4 apatramenta . .Mnogo mi e interesno

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *