Ексцентрична рибарка улови 6,5-килограмов шаран при минусови температури край Първомайци

УДАРНОТО ПАДАНЕ НА ЖИВАКА В ТЕРМОМЕТРИТЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ не отказа запалената рибарка Мима Шопова да се отдаде на хобито си. Атрактивната блондинка използвала свободната си сутрин в понеделник, за да хвърли въдица във водите на Янтра край Първомайци и успяла да улови голям шаран. Споделя, че късметът й се усмихнал, защото зимата трудно се случва на кукичката да се закачи такъв екземпляр.

„Беше много студено, но все пак отидох в местността Пачия вир в Първомайци, както я знаят всички рибари в района. Мой колега по въдица ми каза, че на същото място преди няколко дни е изтървал един голям шаран, и аз се запалих. От 14 години ходя там, но за първи път през зимата хващам такъв хубав екземпляр. Тежи 6,5 кг – не е много голям, но като се има предвид в какво време е уловен, си е цяло постижение“, сподели Мима.

Разказа, че за стръв използвала медена царевица с два бели червея. Не след дълго въдицата „изпратила“ сигнал, че има улов. Съпругът й помогнал с кепа и успяла да извади сладководния екземпляр.

„По принцип в такъв студ се ловят кефал и скобар, но на плувка, а аз си падам по дънния риболов. Разликата между мен и другите жени рибарки е, че те ловят на язовир, а за мен няма нищо по хубаво от реката, в нея рибата е дива и много по-борбена“, смята въдичарката.

ГОРДО ИЗТЪКВА, ЧЕ ЗА СВОИТЕ 14 ГОДИНИ, ОТДАДЕНИ НА ЛЮБИМОТО ХОБИ, ИМА МНОГО ИЗВАДЕНИ ТРОФЕЙНИ РИБИ. Най-впечатляващата обаче е с тегло 72 килограма. Разбира се, не била сама при този риболовен излет, а в компанията на братовчед си и приятел. Заедно положили големи усилия, за да измъкнат гиганта от водата, на същото място, където хванала шарана в понеделник. Борбата с великана продължила цели два часа.

„Ходя за всякакъв вид риба – щука, сом, шаран, амур, толстолоб и т.н. Наследих любовта към въдичарството от моя баща. Стана съвсем случайно, а днес при всяка възможност отивам на реката да си пробвам късмета“, твърди ексцентричната дама.

Тя е запалена и по броденето в гората за търсене на трюфели. Заедно със своето куче Бойко, който е специална порода – кръстоска между кокер и бретон шпаньол, кръстосват Балкана за намиране на скъпите гъби. Твърди, че няма търпение времето да се оправи, за да предприеме отново трюфелни излети.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *