Министърът на отбраната почете паметта на Апостола във Велико Търново

ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ НА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ БЕШЕ ГОСТ НА честванията, с които курсантите от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново почетоха паметта на своя патрон.

„Днес отбелязваме тъжна дата в българската история, датата, на която на бесилото увисна най-великият българин. Човекът, за когото до ден днешен никой не си е позволил да каже лоша дума или да оспори неговите качества и саможертва. Когато Левски казва „Аз няма да бъда турски и никакъв роб“, в този миг тръгва неговият път към бесилото. В легията той съзира, че досегашната тактика на революционните движения не само в България, но и на Балканите не дават нужния резултат, и решава да организира собствения ни народ, за да не чака той някой да го освободи, а сам да извоюва свободата си“, каза в словото си за Апостола на свободата Васил Левски министърът на отбраната и вицепремиер на България Красимир Каракачанов.

„Днес е модерно да се цитира Левски. За съжаление, всеки го цитира според своята идеологическа настройка. Преди години го изкарваха със социалистически убеждения, сега – че е първият европеец. Той наистина казва, че ние искаме да бъдем равни на другите европейски народи, но казва и как – не като чакаме някой друг да ни свърши работата и да ни каже какво да правим, а да направим това сами.

Неслучайно Военният университет носи името на този велик човек. Не защото е носил сабя и униформа и се е готвел за една мисия на водач на нацията. А защото той е човекът, който със своята дейност направи революция в съзнанието на българина“, заяви още министърът на отбраната и призова курсантите поне на този ден да препрочитат Левски и да следват неговия път, който и без това е предопределен от избора им да бъдат командири в Българската армия.

Министър Каракачанов беше посрещнат на ритуалния плац от началника на вуза бриг. ген. Иван Маламов. След като поздрави курсантите и прие строя, министърът поднесе цветя пред паметника на Апостола и награди победителите в конкурса за есе, посветен на Васил Левски. Курсант Елена Павлова е победител в литературния конкурс и тя прочете есето си пред всички свои колеги и преподаватели. На второ и трето място са класирани Йордан Димитров и Димитър Маринов.

По-късно през деня министър Каракачанов се включи и в общоградското честване, посветено на 148-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

Преди да си тръгне от университета, министърът получи знака на НВУ лично от бриг. ген. Иван Маламов като благодарност за отношението му към курсантите и целия университет.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

One thought on “Министърът на отбраната почете паметта на Апостола във Велико Търново

  • 19.02.2021 в 12:26
    Permalink

    Браво, брависимо! Аген Иван призовава да бъдем като Левски. Позор!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *