Скоро доброволци във Великобритания ще бъдат заразени умишлено с COVID-19

Докато по-голямата част от света отчаяно се опитва да избягва контакта с COVID-19, група хора във Великобритания скоро ще бъде заразена умишлено в името на науката.

Това е първото в света целенасочено контролирано заразяване на хора с COVID-19, което има за цел да проучи как точно вирусът се отразява на тялото ни. То би трябвало да започне до няколко седмици, след като получи одобрение от органа по клинична етика в страната. В проекта ще вземат участие 90 здрави души на възраст между 18 и 30 години. Те ще бъдат изложени на SARS-CoV-2 – коронавируса, който причинява COVID-19 – в безопасна и контролирана среда.

Изследването ще се извърши чрез партньорството между Имперския колеж в Лондон, Royal Free London NHS Foundation Trust и клиничната компания hVIVO. Те ще използват сходен модел, прилаган в миналото при изучаването на множество заболявания, включително малария, норовирус, обикновена настинка и грип.

След като изследователите се уверят, че доброволците не са носители на вируса, те ще бъдат поставени под карантина в Кралската безплатна болница в Лондон за 2 дни. Впоследствие през носа им ще бъде доставена ниска доза от SARS-CoV-2.

Участниците ще бъдат наблюдавани по 24 часа на ден в рамките на най-малко 2 седмици. Екип от лекари и изследователи ще анализират постоянно кръвта им и ще им взимат проби от носа. По този начин специалистите се надяват да разберат как имунната система реагира на вируса и кои са факторите, които влияят на неговото предаване (включително до каква степен хората, заразени с него, „отделят“ инфекциозни вирусни частици в средата около тях). Учените може да успеят да обяснят и кои хора развиват симптоми и кои прекарват асимптоматична инфекция. Доброволците ще бъдат наблюдавани поне още една година след края на основното проучване.

Според The Guardian хората ще бъдат подложени и на различни когнитивни тестове и тестове за обоняние. Все още не знаем множество неща за заболяването, но ефектите от вируса върху централната нервна система са особено притеснителни.

„Още в самото начало ще започнем да виждаме и първите резултати от проучването. В момента, в който заразим някого с вируса, ние ще научим важна информация за развитието на заболяването и лечението. Тези жизненоважни данни ще спомогнат пряко за разработката на по-ефективни ваксини и по-добри лечения, тъй като те ще идентифицират какъв тип имунна реакция трябва да бъде задействана“, казва д-р Андрю Качпол, главен научен директор на HVIVO.

Какво ще получат участниците в замяна? Те ще бъдат компенсирани с около 4500 британски лири.

Изследването има и известни ограничения. Така например участниците са без никакви други придружаващи заболявания, а рискът им да развият остра инфекция от COVID-19 е нисък. Ето защо е малко вероятно да разберем достатъчно за начина, по който вирусът засяга най-уязвимите.

Източник: обекти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *