188 четения

Израел обяви 99 на сто ефективност на ваксината „Пфайзер“/“Бионтех“

Ваксината срещу Ковид-19 на „Пфайзер“/“Бионтех“ е почти напълно ефикасна след втората доза, съобщи ДПА, като цитира съобщение на израелското министерство на здравеопазването.
Ваксината се доказала близо 99 на сто ефективна за предотвратяване на хоспитализации, сериозно заболяване и смъртност при хората, които през последните две седмици са приели втора доза, сочат данни на министерството. Протоколът за прием на ваксината предвижда две инжекции в интервал от три седмици.
Израел е първата държава в света, която категорично показва въздействието на ваксината в реалния живот, като голяма част от населението от 9,3 милиона души вече е имунизирано. Дигиталната база данни в страната позволява детайлно епидемиологично проследяване.
Седмица след втората доза ваксината е 91,9 на сто ефикасна срещу заразяване с новия коронавирус, 96,9 на сто ефикасна срещу развитие на треска и 94,5 на сто – срещу хоспитализация, сериозно заболяване и смърт.
Две седмици след втората доза ефективността се покачва до 95,8 на сто срещу зараза, 98 на сто срещу треска и дихателни затруднения и съответно 98,9, 99,2 и 98,9 на сто срещу хоспитализиране, сериозно заболяване и смърт.
Израел започва имунизиране с ваксината на 19 декември. Обявените резултати са от анализ на данните към 13 февруари.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *