2242 четения

Рецептите на хартия за лекарства остават в миналото, купуваме медикаменти с индивидуален код

СЛЕД 30 АПРИЛ СЕ СЛАГА КРАЙ НА ПРОДАЖБАТА НА ЛЕКАРСТВА С ИЗДАДЕНА ХАРТИЕНА РЕЦЕПТА ОТ ЛЕКАР. Медиците ще предписват медикаменти само по електронен път, а в момента се прилагат обновленията на софтуерите на фармацевтичните търговски обекти, които да обусловят мащабната промяна. Реформата става факт след обнародване на 10 февруари в „Държавен вестник“.

Електронната рецепта ще представлява 9-цифрен код, който лекарят дава на пациента, а той от своя страна – на фармацевта. Посредством индивидуалния шифър аптекарят открива в системата кой е пациентът, лекуващият медик и заявените лекарства. Този ред изцяло изключва възможностите за злоупотреби и осигурява оптимизация и прозрачност на целия процес. Нововъведението е стъпка напред в амбицията за добро електронно здравеопазване.

При новите рецепти обаче няма да е възможна т.нар. “генерична замяна“ на един медикамент с друг от същия тип, ако в тях е записана търговка марка.

В обхвата на електронното предписание не се включват медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

За лекарствата на хронично болните пък, които изцяло или частично се поемат от Здравната каса, клиентите няма да се налага да носят и представят рецептурна книжка.

Магистър-фармацевтите ще извършват проверка в интернет страницата на НАП за лицата, които аптечният софтуер посочва, че са с прекъснати здравноосигурителни права. Отпускането се медикаменти за тях ще става само в случай че се предостави удостоверение за възстановени здравноосигурителни права, издадено от данъчното.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Рецептите на хартия за лекарства остават в миналото, купуваме медикаменти с индивидуален код

  • 22.02.2021 в 14:11
    Permalink

    „При новите рецепти обаче няма да е възможна т.нар. “генерична замяна“ на един медикамент с друг от същия тип, ако в тях е записана търговка марка.“ Да преведем – лекарят ще може да изписва тези лекарства, за които ще получи по-високи стимули от дистрибутора/производителя. Така и туризмът ще бъде подпомогнат… Всички знаят за какво става въпрос.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *