58 четения

Творческия метод „Дизайн мислене” за решаване на проблеми прилагат в ОУ „Бачо Киро“ в Павликени

МАКЕТИ НА СГРАДИ В НЮ ЙОРК, ЛЕТАТЕЛНИ АПАРАТИ, КОРАБИ, ЛЕДОРАЗБИВАЧИ И ПОДВОДНИЦИ КОНСТРУИРАТ УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПЪРВИ И ВТОРИ КЛАС НА ОУ „БАЧО КИРО“ В ПАВЛИКЕНИ. На всички тези сгради и машини децата сами са архитекти и изобретатели, което ги превръща в архитекти на световния мегаполис Ню Йорк и в изследователи, които наблюдават и снимат живота на семейство бели мечки, изкачват ледници и се гмуркат до основата на айсберги в Арктика.

Заниманията на малките ученици са част от иновативния проект „Учениците на СУ „Бачо Киро“ – гр. Павликени – щастливи и успешни в 21-ви век“, по който работи екипът на училището. С този проект школото вече е със статут на иновативно, а самата иновация се нарича „Дизайн мислене“. Тя развива четивната, математическата и научната грамотност, критическото мислене, комуникационните умения и емоционалната интелигентност на учениците от I и II клас. Децата се учат да работят в екип и се справят заедно с различни предизвикателства и така решават проблемите.

„Дизайн мисленето“ представлява метод за креативно решаване на проблеми, който стимулира най-важното качество в днешния свят – постоянно да променяш средата около себе си, като я подобряваш, воден от емпатия към хората, любопитство и творческа увереност. Така малките ученици организират информация и идеи по-добре, вникват по-ясно в гледната точка на други хора и разбират по-добре проблемите им, успяват да формулират ясно предизвикателства, да измислят по-креативни идеи и да намират бързи начини да ги изпробват на практика“, разказва Милена Маринова-Димитрова, която е старши начален учител.

След това уточнява, че с този творчески метод децата разбират, че могат заедно, в екип, да посрещат непознати предизвикателства и свикват, че има процес, който им помага да взимат решенията си.

Дизайн предизвикателствата за учениците се наричат мисии, които се състоят от три основни етапа – опознаване, избиране, създаване. В първата фаза от мисията учениците се запознават с предизвикателството на мисията, навлизат в темата и научават повече за професията – нейния свят, типични термини и изрази, трудностите, които среща, предизвикателствата й днес. Във втора фаза те систематизират и осмислят намереното от тях до този момент и съумяват да определят най-важните моменти в тяхното проучване. Крайната цел е да определят една посока, която да ги води напред и да им помогне да разрешат предизвикателството.

Третият етап е свързан със създаването на прототипите и изпробването им на практика и това е любимата мисия на децата. Прототипите могат да бъдат макети от подръчни материали, рисунки, скици, ролева игра, сториборд – всичко, което им помага да покажат идеята си бързо, да я изпробват с други хора и така да разберат дали вървят в правилната посока. Идва и много важният момент във всеки дизайн процес – да се обобщи мисията, да се поговори за пътя, по който се е стигнало дотук, кое е можело да се получи по-добре и какво са научили.

Мисиите се реализират в пет последователни дни по два часа на ден всеки месец от учебната година в часовете за занимания по интереси. В проекта участват 7 паралелки от първи и втори клас.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *