1164 четения

Започна масовата имунизация в региона, всеки желаещ получава ваксина

Обособиха зелени коридори за всички желаещи да получат защитните препарати срещу коронавирус

 

Мирослав Дечев, репортер на телевизия „Видеосат“ – един от първите имунизирани журналисти в областта.

Изненадващо бе даден старт на масовата имунизация повече от месец по-рано от разписаното в Националния ваксинационен план. Министър-председателят Бойко Борисов разпореди да се осигурят зелени коридори за всички желаещи, без значение дали попадат в първите фази на разработката.

Така в събота врати за имунизации отвориха пунктовете в сградата на Регионалната здравна инспекция, търновската болница и МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“. И докато в столичните болници се извиха огромни опашки от кандидати за първа игла, в областта нещата не стоят по този начин. Все още местните се колебаят в решението си и не прибързват да се възползват от опцията за по-ранно имунизиране.

Очаква се зелените коридори да продължат да действат всеки уикенд и това да доведе до по-бързото обхващане на нацията със защитни препарати.

До неделя общият брой на поставените ваксини в региона е 2615, а реимунизирани са близо 800 души.

ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ ТРИ ДНИ БЯХА ПОСТАВЕНИ ВАКСИНИ НА ЧЛЕНОВЕ НА РАЙОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ, ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ И ДРУГИ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА, ангажирани в организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори на 4 април. Те попадат в третата фаза на Националния имунизационен план, свързани с граждани на страната, обвързани с ключови сфери на обществения живот. Освен тях своята първа доза получиха преподаватели във висши учебни заведения в областта и журналисти. Ваксинациите бяха проведени в имунизационния кабинет на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. В събота медицинските лица в региона са поставили рекорден брой препарати за денонощие – 352.

Сред първите имунизирани журналисти в областта е репортерът на телевизия „Видеосат“ Мирослав Дечев. Той сподели, че нямал колебания и напълно се доверява на учените, произвели защитните субстанции срещу коронавируса.

„Чувствам се отлично, а изборът ми е информиран. Отговорен съм към работата си на журналист, към семейството си и към хората, които обичам”, коментира водещият. По думите му хората не бива да вярват на конспирации и измислици за ваксините, защото препаратите срещу COVID-19 за момента са единственото оръжие на човечеството срещу инфекцията. Убеден е, че само с масова имунизация светът може да се върне към своята нормалност, без да се налагат повече ограничения, мерки и лишаване от свободи в различни направления.

Дечев и останалите, преминали през имунизационния кабинет на търновската болница, бяха ваксинирани с продукта на „Астра Зенека“. Това е вторият вид субстанция, с който бе заредена Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

СПОРЕД КРАТКАТА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРЕПАРАТА Е ВЪЗМОЖНО ДА НАСТЪПЯТ СТРАНИЧНИ РЕАКЦИИ, като повишаване на телесната температура, главоболие, отпадналост, болка и зачервяване на убоденото място. Производителите успокояват, че неприятните симптоми отшумяват до 72 часа след поставянето на ваксината.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *