376 четения

Читалището в Климентово взе награди за най-автентична софра и най-лична мома /СНИМКА/

ЧИТАЛИЩЕТО В КЛИМЕНТОВО СПЕЧЕЛИ ПРИЗА ЗА НАЙ-АВТЕНТИЧНА СОФРА на онлайн фолклорен празник „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра” Бабово 2021, а първенците са били обявени на 22 февруари.

В конкурса имаше участници от 17 области на България и от 52 населени места, представители на читалища, пенсионерски клубове, училища и индивидуални.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „СЪЕДИНЕНИЕ 1885” в полскотръмбешкото село е направило климентовска софра за Бъдни вечер. В приготвянето на ястията за софрата са участвали Кина Колева, Еленка Досева и други. Журито на конкурса е дало първо място за софрата на Кина Колева, но всъщност признанието е за цялото читалище, уточнява Марияна Симеонова, която е секретар по устав и работник в библиотеката по щат. В действителност тя е двигателят за почти всички инициативи в Климентово. Кина Колева е бивш председател на читалището, сега 77-годишната жена е самодейка.

ДРУГАТА НАГРАДА ВЪВ ВЪПРОСНИЯ ФОЛКЛОРЕН ПРАЗНИК Е за най-лична мома. Второ място и приз „Най-лична мома“ е получила Катерина Симеонова за най-автентична носия. Тя е учителка в Полски Тръмбеш и дъщеря на Марияна, а миналата година бе първа в същия конкурс.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *