625 четения

Финансистка на Община Свищов изнасяла неправомерно данни, кметът я уволни, но съдът я върна на работа

Генчо Генчев: „Ще обжалваме съдебното решение на следваща инстанция”

 

СЪДЪТ ВРЪЩА НА РАБОТА УВОЛНЕНА ФИНАНСИСТКА В ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В СВИЩОВ, РАЗСЛЕДВАНА ОТ ПОЛИЦИЯТА ПРЕДИ ТОВА ЗА ИЗТИЧАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ. Кметът Генчо Генчев заяви специално за „Борба“, че ще обжалва решението на следваща инстанция. Делото е водено по закона за държавния служител от В.А. срещу заповед на градоначалника във Великотърновския административен съд, а общината е осъдена да плати 800 лева разноски по него. Счетоводителката е заемала длъжността старши инспектор приходи в отдел „Общински приходи“, дирекция „Финансови дейности“ при Община Свищов и е била назначена през 2007 г. През лятото на м.г. в общината се получава писмо от МВР, с което са изискани информация и доказателства относно дейността на служителката, изброени в 4 точки. След вътрешна проверка и установяване на пропуски тя е освободена от кмета.

На 11 август 2020 г. от началник-отдел „Общински приходи“ в Община Свищов е постъпила докладна записка до кмета на общината от полицаи от РУ на МВР в Свищов. Длъжностните лица представили снимка на документ със следствена информация, който бил сниман и изпратен на външно лице. От журнала за служебната преписка се установило, че служителката В.А. е работила с тези документи. След разговор със следователите тя била отведена в полицията. На следващия ден не дошла на работа, защото си била взела болничен. Била започната работа от назначената комисия по проверка на документацията, с която е работила В.А.

Към края на септември в Община Свищов постъпило писмо от Районна прокуратура. Според него преписката започнала във връзка с получен оперативен сигнал за нерегламентирано предоставяне на информация от служител на Общинска администрация, станала известна във връзка със служебното правоотношение и изпълнение на служебните задължения, в нарушение на установения ред и правила за предоставяне на такава информация – нерегламентирано предоставяне на данъчни документи.

СЛЕД ТОВА КМЕТЪТ НАРЕДИЛ ДА БЪДЕ ОБРАЗУВАНО ДИСЦИПЛИНАРНО ДЕЛО СРЕЩУ СЛУЖИТЕЛКАТА. В началото на октомври 2020 г. тя била уволнена. Неправомерните действия представлявали тежко поругаване на основите на държавната служба. Със събраните писмени доказателства от органите на досъдебното производство се доказвало виновното поведение на служителката, изразяващо се в разпространение на информация за трето лице, за което има образувано досъдебно производство.

Съдът е преценил, че заповедта на кмета е издадена в нарушение на предписаната от закона форма и при съществени нарушения на административно-производствените правила. Тя не съдържала описание на извършените нарушения, датата и мястото, където са извършени, обстоятелствата, при които са извършени. Описаните фактически обстоятелства за издаването й били общи и не ставало ясно в какво точно е обвинена служителката. Освен това дисциплинарният съвет бил заседавал и взел решение в незаконен състав. Заради това магистратите от Административния съд са отменили заповедта за уволнение на финансистката, но решението подлежи на обжалване пред ВАС. Ако решението се потвърди, жената трябва да бъде върната на работа в общинската администрация.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *