326 четения

Хванаха надежди на родното плуване с примитивен анабол, започва мащабно разследване в националния тим

Трима национали по плуване са дали положителни проби за допинг на 4 февруари. Уличените в употребата на забранени препарати таланти са считани за бъдещето на плуването в България и определяни за важни фигури в изграждането на силна щафета на държавния ни тим. Това са Здравко Баблаков (покрит норматив Б за олимпийските игри в Токио на 100 м бруст), Светлозар Николов (държавен шампион на 200 и 400 м съчетано) и Благой Панайотов (държавен шампион на 200, 800 и 1500 м свободен стил).

Шефът на антидопинговия център д-р Виолета Заркова съобщи, че забраненият медикамент е станозолол. Това е препарат с почти половинвековна история, който е добре известен и на практика струва жълти стотинки. Странно е да са го ползвали плувци, тъй като предназначението му е да трупа мускулна маса. На практика мускулатурата на плувците е друг тим, но пък станозолола дава издръжливост, коментираха запознати. Заловените плувци нямат други допинг провинения до момента в кариерата.
Наказанието за употреба на анаболни стероиди е лишаване от състезателни права за четири години.

На практика Здравко Баблаков и другият национал от В. Търново в тази възраст- Тонислав Събев, почти не се прибират в старата столица, защото са в усилен тренировъчен процес с първия тим.

Междувременно стана ясно, че започва мащабно разследване след трите положителни допинг проби в националния отбор по плуване. Наред с уличените спортисти, в пробите на които бе открит примитивния анаболен стероид станозолол, който се използваше в зората на 70-те години на миналия век, могат да бъдат наказани техните треньори и лекари.

В момента тече процедура, според която спортистите трябва да кажат дали искат отваряне на Б-пробата, след което да дадат обяснение пред Дисциплинарната комисия на БОК.

„За себе си, дори и за другите две момчета, мога категорично да кажа, че нито един от нас не е употребявал забранени субстанции. Освен витамините от националния отбор, никой от нас не е взимал нищо друго. Всичко са ни давали от националния отбор. В този ден тестваха само нас тримата, но по тази логика трябва да са и останалите състезатели. Още от 2020 г. съм подписал договор за централизирана подготовка с националния отбор. Прибирам се за по една седмица и пак се връщам на лагер. Лишавам се от супер много неща, не мога да се видя със семейството си – целият този труд, който сме положили тези 11 години, другите повече. Това просто е необяснимо. Това е неописуемо. Не знам какво да си мисля, какво да правя, какви решения да взимам. Даже не знам как да обясня“, заяви пред Sportal.bg Здравко Баблаков.

“Доста неща ще се променят за тези 4 години, дори и да тренирам. Всеки спортист ще го разбере. Няма как да продължа напред. Гледам да не мисля за случилото се, да се концентрирам повече върху училището, защото май месец има матури. След това ще кандидатствам за студент някъде и евентуално след това да си продължа бъдещето напред. Никога през спортната си кариера не съм си помислял, че ще приключа с плуването по този начин. За мен това е неописуемо – просто нямам думи как да опиша случилото се. Доста различни неща слушах тези дни – всеки гледа да си измие ръцете с нас, защото е по-добре да изгонят трима състезатели, отколкото да “изгори” цялата федерация и целият отбор.

Получих обяснения от Кристиян Минковски от рода, че анабол може да има в паста за зъби, протеинови барчета и т.н. Кой не е ял протеиново барче след тренировка. Това е нелогично обяснение.

Абсолютно сигурен съм, че не съм взимал нищо друго – само витамини, които ми дават на лагер. Когато съм си вкъщи една седмица, се изчиствам от това и взимам нищо. Искам да ги посъветвам никога да не се доверяват напълно на треньорите си. Колкото и да са тренирали, колкото и да са били заедно по състезания, по лагери – никога да не се доверяват напълно и винаги да знаят напълно какво приемат“, коментира още пред Sportal.bg Здравко Баблаков. Той е трикратен спортист №1 на Велико Търново за юноши и девойки, а за 2020 г. бе втори за мъже и жени.

Според неговия съотборник Светлозар Николов на лагера на Белмекен всеки от тях получавал по 36 хапчета на ден като витамини в пластмасова чашка.

Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов трябва да дадат обяснение пред ръководството на Антидопинговия център за случилото се, в което най-важното е следното: наистина ли са взели анаболния стероид на своя глава, както твърди президентът на федерацията Георги Аврамчев, или веществото им е било дадено със съгласието на треньорите и на лекарите в националния отбор.

„За мен е голям шок, че се получиха такива резултати, тъй като от две години на всички състезатели се дават еднакви витамини и досега са дали над 50 отрицателни проби. Най-добре могат да кажат самите уличени състезатели, когато се явят и дават обяснения пред Антидопинговата комисия. В момента не мога да кажа, защото и аз съм шокиран. Но самите състезатели трябва да кажат кой, какво, защо“, коментира Георги Аврамчев.

Функциите на генерален мениджър на държавния тим и на негов селекционер се изпълняват от Кристиян Минковски. Другият треньор, който се занимава с националите по време на лагерите им на Белмекен и в София в централизираната подготовка по пътя към олимпийските игри в Токио, е Николай Вакареев. Отговорник по научно-приложна лаборатория е Михаил Качаунов.

Любопитното е, че лекар на националния отбор е доцент д-р Любомир Петров – известен преподавател от катедра „Физиология и биохимия“ на НСА „Васил Левски“.
Ако се докаже вината на треньорите и лекарите, работили с тях, техните права за упражняване на професията също ще бъдат спрени за срок от 4 години.

„Здравко е от година и половина с договор към националния отбор и всеки месец по три дни е тук, през цялото време е на лагер. Той не е бил при мен на тренировки от декември 2019 г. Когато си постави рекордите при мен, му правиха допинг тест и беше чист. Сега има подписан договор за възстановяване с федерацията”, заяви доц. Цветанка Дилова-Нейкова, президент и треньор на СК „Боляри-2009, от който тръгна кариерата на Здравко Баблаков.

 

Един коментар за “Хванаха надежди на родното плуване с примитивен анабол, започва мащабно разследване в националния тим

  • 24.02.2021 в 11:22
    Permalink

    ТРЕНЕРИТЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ ВСЯКАКВИ СРЕДСТВА.НЕГРАМОТНО ПРИ ТОВА Е ОЧЕВИДНО.ЖАЛКИ МАЛКИ ТРЕНЬОРЧЕТА

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *