100 четения

Използването на ваксината в Шотландия е намалило риска от хоспитализации с Ковид-19 с 94 процента

Ваксинацията на населението срещу коронавируса в Шотландия е довела до значително понижаване на риска от хоспитализация и тежко протичане на Ковид-19, стигащо до 94 процента, информира пресслужбата на Единбургския университет.
Тя цитира съвместно проучване на учени от университета с колеги от университета „Страткрайд“ в Глазгоу и специалисти от Службата за обществено здравеопазване на Шотландия.
Изследователите сравнили показателите по хоспитализация на хора, успели да получат имунизация с ваксината срещу коронавируса с онези, които не били ваксинирани. Според получените резултати препаратът на американската компания „Пфайзер“ и на германския й партньор „Бионтех“ в четвъртата седмица след ваксинацията с първата доза снижава риска от попадане в болница с Ковид-19 до 84 процента. А ваксината на британо-шведската „Астра Зенека“ и Оксфордския университет – до 94 процента.
„Това са много обнадеждващи резултати, които ни карат да се надяваме на оптимистично бъдеще. Вече имаме доказателства, че ваксинацията осигурява нужната степен на защита от хоспитализация с Ковид-19“, заяви директорът на Института Ашер към Единбургския университет Азис Шейх.
По-рано премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че разполагаемите данни за понижаване на смъртността и на броя на хоспитализациите в резултат на ваксинационната кампания е едно от условията за отмяната на ограничителните мерки в страната. По неговите думи решаващо значение при вдигане на локдауна в Обединеното кралството ще има успешното продължаване на програмата за масова
ваксинация на населението и наличието на данни за това, че системата на здравеопазването не е претоварена.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *