Комплексният онкологичен център купува за 65 000 лв. лапароскопска апаратура

С МОДЕРНА ЛАПАРОСКОПСКА АПАРАТУРА ЩЕ СЕ СДОБИЕ КОМПЛЕКСНИЯТ ОНКОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. За целта вече е обявена обществена поръчка за доставка на техниката, като прогнозната й стойност е 65 000 лв. Изискванията за апаратурата са да е нова, окомплектована с необходимите аксесоари и притежаваща нужните сертификати за работа. Спечелилият кандидат трябва да монтира специализираната инсталация, да проведе обучение на персонала и да поеме отговорност за сервизното й обслужване.

Лапароскопската техника се използва за провеждане на т.н. безкръвни операции, които са най-добрата алтернатива на отворената хирургична намеса. Така вместо специалистите да използват голям разрез, се правят няколко по-малки, с размер 0,5 – 1см. През всеки от тях се вкарват кухи тръбички – троакари, през които се извършва интервенцията. В началото на процедурата коремът се изпълва с газ, за да се осигури работно поле и видимост за хирурга.

Лапароскопът предава изображения от коремната кухина чрез камера на монитора в операционната зала. По време на операцията хирургът гледа детайлни изображения на коремните органи. Тази система позволява на лекаря да извършва същите операции, като традиционните, но много по-щадящи пациента и с по-малък риск от усложнения. Оперираният се възстановява за по-кратно време и скоро след интервенцията може да се върне към нормалното си ежедневие.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *