71 четения

Възпитаници на гимназията по строителство спечелиха отличия от два национални конкурса

ТРИ НАГРАДИ ОТ НАЦИОНАЛНИ КОНКУРСИ СПЕЧЕЛИХА ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ „АНГЕЛ ПОПОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Дванадесетокласничката Кристина Статева грабна специалната награда на кмета на Варна от Х национален ученически конкурс „Български архитектурни паметници в макети“. Кристина, която учи строителство и архитектура, е победила с макет на сградата на хотел „Москва“, построена през 1910 г. по проект на арх. Манол Йорданов.

„След построяването си хотелът е обзаведен съгласно тогавашните модни тенденции с големи двойни легла с месингови решетки, югоизточни стаи с гореща и студена вода, което е същинска новост за времето си. На първия етаж са били разположени кафене, сладкарница и търговски или занаятчийски дюкяни, характерни за улица „Цариброд“, разказва Кристина по повод на сградата, над която е работила. Ментор на абитуриентката е арх. Мартин Лазаров. Целта на конкурса е да се засили интересът на учениците към българската история, в частност към архитектурните паметници, изградени преди и след Освобождението 1878 г. Тематичното направление на тазгодишния конкурс беше „Архитектурни паметници по Българското Черноморие“.

Йоана Иванова, 11-и клас, се класира на второ място в категория „Рисунка“ и Никол Трайкова, 11-и клас, е на трето място в категория „Приложно изкуство“ от националния конкурс „Моите детски мечти“, организиран от МОН и Националния дворец на децата. И двете момичета изучават специалност „Интериорен дизайн“. Техен ръководител е Даниела Петрова, старши учител практическо обучение. Отличените участници са използвали въображение, креативност, приложили са иновативни техники.

Целта на конкурса е да се стимулира детското творчество и въображение, дава се възможност децата да споделят своите мечти в областите литература, музика, изобразително изкуство и приложни изкуства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *