COVID-19 по света

Бременните жени с Ковид-19 значително по-често от другите раждат преждевременно

Бременните жени, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, значително по-често раждат преждевременно, в сравнение с останалите родилки, съобщи „Скай нюз“.
Учени от лондонския „Импириъл колидж“ установиха, че 12 процента от бременните жени с Ковид-19 във Великобритания са родили преждевременно. А по принцип средностатистически с недоносени деца се сдобиват 7,5 процента от британките.
В САЩ същото се е случило с 15,7 процента от бременните жени, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция. А това е с 57 процента повече от усреднените показатели.
В същото време учените изтъкнаха, че заразата на жените с Ковид-19, не води до появата на света на бебета с недостатъчно тегло или до раждането на мъртво дете. Авторите на разработката са стигнали до извода, че рискът от смърт или усложнения, свързани с коронавируса при бременните жени, е същият, като при останалите на тяхната възраст и здравословно състояние.
Специалистите отчетоха, че при 2 процента от британските новородени и при 1,8 от американските, родени от майки с Ковид-19, впоследствие е бил открит коронавирусът.
В изследването са взели участие 4 хиляди бременни жени от Великобритания и САЩ, родили в периода януари-август 2020 г.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *