Горещи новиниЗдраве

Мобилни групи за ваксинация тръгнаха в малките населени места във Великотърновско

52-ма пенсионери от 6 села бяха имунизирани с Astra Zeneka само за ден, след два месеца ще получат втора доза

 

ПЪРВИ МОБИЛНИ ГРУПИ ТРЪГНАХА ПО СЕЛАТА В ОБЛАСТТА, ЗА ДА ВАКСИНИРАТ ЖИВУЩИТЕ В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА, КОИТО СА ОТДАЛЕЧЕНИ ОТ ГРАДОВЕТЕ. Организацията бе направена само за няколко часа от експертите на общинския отдел „Социални дейности и здравеопазване“ във Велико Търново, Регионалната здравна инспекция в старата столица и кметските наместници. Два екипа с две линейки и шест флакона ваксини успяха да имунизират 52-ма души в Ялово, Войнежа, Въглевци, Габровци, Райковци и Вонеща вода. Идеята за изнесените пунктове за поставяне на защитни субстанции бе провокирана от амбицията на Националния оперативен щаб и премиера Бойко Борисов да не остане място в страната, в което да не се осигурят ваксини.

Във Войнежа ваксините бяха приветствани от 7 души. По думите на кметския наместник Стефан Стефанов пожелалите да бъдат имунизирани в сряда съставляват около 40 процента от населението на селото.

„По постоянен адрес тук живеят 27 души, а лятото идват повече хора. Местните се зарадваха, че ще дойде мобилен екип, защото им се спестява разкарване до големия град и това за тях е голямо облекчение, защото няма се редят на големи опашки. Имаше и такива, които отказаха, някои – защото не искаха да бъдат имунизирани с наличния вид ваксина, а други още се колебаят и изчакват засега“, коментира Стефанов.

Той подчерта, че не се е опитвал да повлияе на избора на живущите в селото дали да се ваксинират и те са направили осъзнат и информиран избор.

ДЕЙНОСТИТЕ ПО ИМУНИЗАЦИЯ ПРОТЕКОХА В ПРИСЪСТВИЕТО НА СОЦИАЛНАТА ШЕФКА РОСИЦА ДИМИТРОВА И Д-Р СВЕТЛАНА МОМИНСКА ОТ РЗИ. За кабинет бе използвано помещение в сградата на кметството във Войнежа, където кандидатите преминаваха преглед и получаваха сведения за евентуални странични реакции. Всички попълниха бланка за информационно съгласие и след това бяха инжектирани.

Сред имунизираните бе бивш шеф на пожарната служба в София. Иван Илиев упражнявал благородната професия 40 години, а преди 6 месеца се преместил в имота си във Войнежа. Дошъл насам заедно със съпругата си, за да се скрият от коронавируса и да се наслаждават на спокойствие и чист въздух.

„Трябва да се ваксинираме всички. Имаме деца в чужбина, които няма да доведат внуците с оглед да ме предпазят от заразяване, ако не съм имунизиран. Бих предпочел Pfizer-BioNTech или Moderna, но щом няма, съгласен съм и с Astra Zeneka. Не се притеснявам от странични реакции. Вярно е, че много хора отричат ваксините, например доц. Атанас Мангъров, който ми е приятел, също я отрича, но аз вярвам, че ще ни избави от коронавируса“, сподели Иван.

Допълни, че съпругата му отказала да се ваксинира сега с Astra Zeneka и ще чака доставка на Pfizer-BioNTech.

Георги Георгиев, който също бе ваксиниран, коментира, че напълно се доверява на защитните препарати и вярва в разработката на учените.

„ВАКСИНАТА ЩЕ МЕ ЗАЩИТИ ИЛИ ЩЕ ОБЛЕКЧИ ПО-ТЕЖКО ПРОТИЧАНЕ, АКО ЕВЕНТУАЛНО СЕ РАЗБОЛЕЯ. Убеден съм, че това е най-доброто оръжие срещу коронавируса“, заяви той.

79-годишният Янко Стефанов, който е пенсиониран учител, сподели, че взел решение да се ваксинира, след като дълго време гледал новините по телевизията.

„Здравният министър и членовете на Националния оперативен щаб ме убедиха да се ваксинирам. Не си спомням скоро да съм си слагал ваксина, но разбрах, че само така може да се избавим от пандемията, а на мен ми се живее още“, твърди той.

Още един представител на София бе дошъл да види с очите си процеса на ваксинацията във Войнежа. Столичанката Пенка Драгнева живее от една година в селото и има желание да бъде имунизирана. Тя обаче се отказа от поставяне на защитен препарат, защото не искала тази на Astra Zeneka.

„Имам проблем с дробовете и пулмологът ми препоръча ваксината на Pfizer-BioNTech. Разочарована съм, че нямам право на избор, затова ще изчакам, докато има в наличност“, допълни тя.

Мобилният екип включваше лекар, фелдшер и медицинска сестра. Следващата доза на първите имунизирани в шестте села ще трябва да се постави не по-рано от 2 май.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *