Може ли средната заплата да стане 2450 лева

На въпрос възможно ли е средна работна заплата да стане 2450 лв. до 2025 г., както предлага КНСБ,  социалният министър Деница Сачева заяви, че тези числа са постижими. Сачева допълни, че при следващ мандат на ГЕРБ със сигурност ще има повишаване на доходите.

„Заповедта на здравния министър гласи, че заведенията ще отворят на 1 март. Имаме известно намаление на броя на заразените днес, спрямо вчера. Данните ще продължават да бъдат динамични.  Тази тема е изключително трудна поради факта, че трябва да се намери верният баланс, но смятам, че ако ресторантите се отворят със съответните ограничения, няма да има проблем”, каза тя.

По думите й пандемията е изсветлила част от бизнесите в сивия сектор. Кризата е лакмус за това кой е сивата икономика и кой е на светло.
„Факт е, че тези, които плащаха осигуровките си, получиха много по-големи компенсации. По мярката 60 на 40 има работодатели, които получават 300-400 000 на месец, защото осигуряват служителите си на високи заплати”, поясни министърът на труда и социалната политика.

Сачева изтъкна, че благодарение на мерките 1/3 от договорите в хотелиерския и ресторантьорския бизнес са излезли на светло.
Тя поясни, че за мерките, за които социалното министерство отговаря, няма изискване да са платени осигуровките и данъците. Те трябва само да са декларирани.

istock
istock

 

Министър Сачева подчерта, че 300 000 души са запазили работните си места, благодарение на мерките. Нещо, което по думите ѝ не се случило при кризата през 2009 г.

За реденето на листите в партията, Сачева обясни, че всички членове се включват, тъй като имат право на номинации. Тя очаква да бъде в листите.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *