Забава и знание

Мъж трябва да плати на бившата си жена обезщетение за домакинската й работа

Китайското правосъдие задължи мъж да заплати на бившата си съпруга над 6000 евро обезщетение за домакинската работа, която е извършвала по време на брака им, предаде Франс прес.
Това съдебно решение предизвика оживени дискусии в социалните мрежи. В съответствие с Гражданския кодекс, влязъл в сила тази година, съпрузите за пръв път имат право на обезщетение, ако един от тях докаже, че е поемал по-голямата част от домакинската работа.
Госпожа Уан заяви пред съда в Пекин, че е поела по-голямата част от грижите по домакинството и отглеждането на сина им по време на брака. Докато съпругът й, когато не бил на работа, нехаел в пълна степен за домашните задължения.
По тази причина развеждащата се домакиня Уан е поискала парично обезщетение, което съдът удовлетвори. Бившият съпруг трябвало да изплати 50 хиляди юана компенсация на госпожата, което се случва за пръв път в Китай.
Но госпожа Уан, която първоначално поиска 160 000 юана /20 400 евро/, обжалва съдебното решение тази седмица , което още повече разгорещи страстите в социалните мрежи.
„Само 50 000 юана за 5 години домакинска робия? Този тип явно ще е от печелившата страна при тази малка сума“, коментира потребителка.
„Детегледачка на цял работен ден ще ви струва същата сума само за шест месеца работа!“, възмути се друга.
Размерът на обезщетението е определен от съда съобразно няколко критерия. Те са „положените усилия от г-жа Уан в изпълнение на домакинската работа, доходите на съпруга й и колко е бил скъп животът в споменатия град“, обясни един от съдиите пред медиите.
Вследствие на по-либералните закони и растящата финансова независимост на жените в Китай от две десетилетия има истински бум на разводите. Тази ситуация тревожи правителството, което се опитва да насърчава раждаемостта в противовес на застаряващото население.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *