Горещи новиниЗдраве

Наградиха д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова за първата реализирана донорска ситуация в България за 2021 г.

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА АГЕНЦИЯ „МЕДИЦИНСКИ НАДЗОР“ Д-Р ГЕОРГИ ДЕЯНОВ УДОСТОИ С ПЛАКЕТИ координаторите на донорство за Великотърновска област д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова. Отличията бяха връчени в големия салон на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ в сряда, а поводът бе реализираната от двете местни лекарки донорска ситуация през януари. Тя бе и първа за България през 2021 г., в резултат на хуманното решение на семейството на 19-годишен младеж от Павликени в мозъчна смърт да дари органите му за тежко болни пациенти.

Милосърдният жест и трудът на специалистите даде шанс чрез трансплантации в бившата правителствена болница „Лозенец“ да бъдат спасени трима души. Реципиенти на бъбреците са двама мъже, на 37 и на 53 години, а черният дроб е присаден на 12-годишно момиче.

Шефът на Агенция „Медицински надзор“ изказа благодарност към д-р Маринова и д-р Лъчезарова и заяви, че в бъдеще могат да разчитат на неговата подкрепа и съдействие. Д-р Деянов уточни, че не всеки починал пациент може да стане донор, дори да е в мозъчна смърт.

„Медицината напредва и както инфарктите вече се овладяват, това предстои и за мозъчните кръвоизливи. Вероятно донорските ситуации ще намалеят, затова не трябва да допускаме да изпуснем такава, когато се случи. Затова провеждаме много беседи, правим регионални събития, за да може тези, които са толкова добри в работата си, като д-р Сибила Маринова, да помагат на колегите си и когато има донорска ситуация, да се направи необходимото“, коментира той.

Началникът на търновската реанимация сподели, че преди официалното връчване на плакетите с д-р Деянов са посетили майката на 19-годишното момче, станало донор. Занесли й същата статуетка в знак на благодарност за проявената доброта да дари органите на сина си. Д-р Маринова сподели, че когато се стигне до трудния и емоционален разговор с хората заради техен близък в мозъчна смърт, не ги убеждава да дадат съгласието си, а те сами избират опцията частица от любимите им хора да продължи да живее в тялото на други. Тя подчерта, че с д-р Лъчезарова ще продължат с информационната кампания по темата, защото проучване показало, че все още има сравнително голям процент хора, които не биха дали съгласието си за донорство, и вероятната причина за това е липсата на сведения по казуса.

Чакащите за органна трансплантация у нас са около 1000 души.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *