149 четения

По-малко пожари през миналата година, отново няма нито една жертва на огнен ад

ПО-МАЛКО ПОЖАРИ СА СТАНАЛИ ПРЕЗ 2020 Г. В ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ и за втора поредна година няма загинал по време на огнен ад, отчита Районната противопожарна служба. Пожарите без материални загуби са били 137, регистрирани предимно в сухи треви и храсти. Пожарите с щети са били 26, а в 13 случая огнеборците са оказвали помощ. За щастие, няма и изгорели едри животни, изгорели са само два заека и десет птици. Запалени са били два трактора поради техническа неизправност, изгорели са 800 бали фураж, 16 броя бяла техника, 750 кв. м покриви, има 170 кв. м опушени стени.

Традиционно най-голям брой са пожарите със загуби в отрасъл „Жилищно стопанство и дейност на домакинства“, които бележат лек спад в процентното си съотношение в сравнение с периода от 2019 г. Значително обаче е увеличен броят на пожарите с причина късо съединение заради употреба на неизправни електрически нагревателни или отоплителни уреди. През годината са извършени 91 контролни проверки, 77 тематични и 13 по вече предписани мероприятия. Написани са 12 акта за административни нарушения.

Морално и физически остарялата техника значително затруднява дейността на РСПБЗН по отношение на поддръжката й. Необходимо е като цяло да се повиши енергийната ефективност на сградата на РСПБЗН чрез подмяна на дограмата и ремонт на съществуващата отоплителна инсталация, която е слабоефективна и разходва значително количество въглища, споделя началникът на службата гл. инсп. Илиян Илиев.

До 2020 г. в направление „Държавен противопожарен контрол” (ДПК) в РСПБЗН П. Тръмбеш работи само един служител – мл. инсп. Паулин Маринов, а длъжността инспектор ДПК от 21.12.2020 г. се зае от инсп. Красимир Иванов Станков след конкурс. Той става известен с това, че взе булката с пожарна кола и вдигна сватба през 2017 г.

През 2020 г. доброволното формирование се е увеличило с 4 нови попълнения. С цел подпомагане дейността на отряда от община Полски Тръмбеш са закупени две акумулаторни пръскачки, два броя моторни духалки Stihl за гасене на пожари в посеви и лични осветителни прибори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *