Общество

Три момичета от областта вече се борят за Клуба на успелите деца на фондация „Димитър Бербатов“

ТРИ МОМИЧЕТА ОТ РЕГИОНА СА ПЪРВИТЕ НОМИНИРАНИ ЗА ЧЛЕНОВЕ НА КЛУБА НА УСПЕЛИТЕ ДЕЦА ЗА 2020 Г. НА ФОНДАЦИЯ „ДИМИТЪР БЕРБАТОВ“. Любомира Димитрова от Свищов и Кристиана Кирилова и Василена Василева от Велико Търново вече набират аплодисменти и се борят за отличията на Бербатов.

Любомира Димитрова е номинирана с пет изключителни постижения в областта на философията, историята и английския език. Тази година Люба завърши средното си образование в СУ „Николай Катранов“ в Свищов и вече е студентка по право в Кеймбридж.

19-годишната българка завоюва бронзов медал в ХХVІІІ международна олимпиада по философия в Словения. Успехът на Любомира е от особено значение, защото български участник не е бил класиран в призовата тройка от 2014 г. насам. Освен това Любомира за втори път влиза в националния отбор на България по философия след успешно преминат подборен кръг, като, за разлика от останалите олимпиади, тази позволява само по двама участници от държава. Мотивите, с които Люба е номинирана за отличията на фондацията, включват още четири фантастични нейни постижения през годината. Тя е първа и в областния, и в националния кръг на олимпиадата по философия, трета е в националния кръг на олимпиадата по история и цивилизация и безапелационен победител в областния на националната олимпиада по английски език.

2020-а е най-успешната година за Любомира. Тя стана носител и на специалната награда на МОН в националния литературен конкурс „Живеем в земята на Ботев“. Като зрелостник, Любомира участва и се класира за националните кръгове на три олимпиади – философия, история и цивилизация и английски език, като в две от тях – философия и английски език, е отличена със званието „Лауреат” и оценка 6,00.

Любомира е един от седемте зрелостници в България, постигнали три пълни шестици от три държавни зрелостни изпита. В резултат на това тя получи и национална диплома на МОН, както и наградата на Община Свищов „Зрелостник на годината“.

Любомира е постоянен член на клуба на успелите деца от 2010 г.

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА НОМИНИРАНА ЗА НАГРАДИТЕ НА ФОНДАЦИЯТА Е И 16-ГОДИШНАТА КРИСТИАНА КИРИЛОВА, която е деветокласничка в паралелката по музика на СУ „Емилиян Станев“. Криси се бори за място в клуба със своите отличия в категорията „Поп и джаз пеене“. Член е на музикалната школа на Десислава Станкова New voices в Търговище.

Номинациите на Криси са за първото й място в категория „Вокал“ в VII международен фестивал за сценични изкуства Stars of the Albion Grand Prix в Лондон. Фестивалът е в календара на Световната асоциация на сценичните изкуства. Участието на Кристиана в този престижен международен форум е било по покана на организаторката на конкурс в Беларус през 2019 г., където Криси печели Гранпри и я впечатлява с вокалното си майсторство. В Лондон тийнейджърката се състезава и в категория „Инструменталисти“, раздел „Пиано“, където печели трета награда.

Криси е носител на Голямата награда в категория „Стилизиран фолклор“ от Втория международен фестивал „Млади надежди“ в Молдова. Втора е в раздел „Поп музика“ в XIX международен конкурс „Речни ноти“ в Тутракан и има още две победи в категория „Златни песни“ и в категория „Фолклор“ в VII международен фестивал Sofia Grand Prix в София.

През миналата година Кристиана е спечелила общо 11 награди в страната и чужбина. Тя е била член на клуба на фондацията вече три години. С УСПЕХИ В ПОП МУЗИКАТА КАНДИДАТСТВА И ВАСИЛЕНА ВАСИЛЕВА, КОЯТО УЧИ ПЕЕНЕ В СТУДИО „РУМИНА“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Васи е осмокласничка в СУ „Емилиян Станев“ и през 2020 г. е спечелила куп престижни награди в поредица онлайн конкурси, организирани в Монте Карло, в Лас Вегас, Португалия, Молдова. Стигнала е до финала на световния конкурс World Vision в Армения, като се е преборила с повече от 750 участници от 45 държави.

Но петте топ постижения, заради които Василена е номинирана, включват спечелената от нея Голяма награда в секция „Поп изпълнители” в международния конкурс Euro Music Vision в Букурещ, Румъния. Васи е успяла да спечели още две награди – една първа и една втора в музикални състезания в Румъния. Отличията й са от международните конкурси в Сибиу и Плоещ. Тя е трета и в ХVІІІ международен конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Сребърна Янтра” във Велико Търново.

Василена е горд член на Клуб 2018 и Клуб 2019 на фондация „Димитър Бербатов”.

Окончателният списък с успелите деца на България за 2020 г. ще стане ясен след 15 април. Дотогава фондацията приема номинации.

Димитър Бербатов дава своите отличия и подкрепата си за успелите деца на България вече 13 г. За това време областта ни има трима лауреати. В първата година – 2008-а, лауреат в областта на изкуството стана Стилияна Христова от Горна Оряховица, тогава тя беше ученичка в VIII клас. Следващата година в списъка на най-добрите влезе и Бояна Томова от Велико Търново. Тогава тя е в VI клас и постиженията й са в областта на спорта плуване. През 2015 г. лауреат е и Дони Петров от Стражица. Той се занимава с танцово изкуство и е само във втори клас, когато печели награда от фондацията.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *