COVID-19 по света

Унгария започва да поставя китайската ваксина срещу коронавируса

Унгария започва да поставя китайската ваксина срещу коронавируса, разработена от лабораторията Синофарм, съобщи във Фейсбук премиерът Виктор Орбан, цитиран от Франс прес.
Първите 550 000 дози пристигнаха от Китай в средата на месеца. Общо са поръчани 5 милиона ваксини, достатъчни за ваксинирането на една четвърт от унгарското население от 9,8 милиона души. Националният център за обществено здраве бързо даде одобрение за използването й.
Страната вече започна да използва и руската ваксина „Спутник V“, припомня АФП.
Орбан изяви в края на януари личните си предпочитания към ваксината на Синофарм и се надява да може да се ваксинира следващата седмица. Но въпреки напредък на кампанията за ваксинация, постигнатото не е достатъчно за облекчаване на ограничителните мерки в момент, когато Унгария е заплашена от трета вълна, подчерта премиерът.
В момента в страната се регистрират дневно около сто смъртни случая, свързани с коронавируса. Жертвите от началото на пандемията са 14 550 и броят на новите инфекции и хоспитализации нарасна рязко през февруари.
Унгария одобри през януари и руската ваксина, без да изчака зелената светлина от Европейската агенция по лекарствата. Будапеща започна да я прилага на 12 февруари въпреки нежеланието на жителите. Тогава Виктор Орбан отново разкритикува европейския процес на одобряване и закупуване на ваксини от ЕС, смятан за твърде бавен и заяви, че вярва повече на унгарските експерти, отколкото на европейските, припомня АФП.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *