Общество

Заради чиновнически гаф 15 дка частни ниви стават дрянова гора по европроект

В Горски Сеновец назрява скандал, ощетените собственици плащали данъци за имотите, които им взели

 

НОВА ДРЯНОВА ГОРА ВЪРХУ 15 ДКА ПО ЕВРОПРОЕКТ НА МЕСТНОТО ЧИТАЛИЩЕ ЩЕ НИКНЕ ТАЗИ ПРОЛЕТ В Горски Сеновец. Само че чиновнически гаф, който сега се разследва, е разрешил забиването на колчетата върху частни ниви и не в местността Паница, както е по документите на проекта, установи наша проверка. За назряващия скандал алармира Бонка Халачева от стражишкото село. Тя и още няколко собственици на ниви, които са попаднали в одобрения и разрешен от общината терен, са написали жалби и сигнали до различни институции.

„Сезирали сме и кмета на Стражица, плащам данъци, а се оказа, че нивата ми от 1,4 дка вече я няма и е приватизирана от общината заради проект. Нито са ни питали, нито са ни казали. Научихме случайно тези дни, когато видяхме забити колчета в нашите земи, и тръгнахме да питаме какво става. Без ние да знаем, имотът ни е иззет и е превърнат в общинска собственост…“, заяви Бонка Халачева. Тя и брат й са съсобственици на дворно място от 1432 кв. м в селото. Имат нотариален акт, удостоверение за наследници и плащат данък в общината. Имат и друга нива, която не е засегната от проекта. По същия начин в терена за дряновата гора са попаднали и имоти на двама братя и на жена, която живее във Варна. Всички потърпевши от недоразумението са написали жалби до кмета на Стражица Румен Павлов.

СПОРЕД КМЕТСКИЯ НАМЕСТНИК НА СЕЛОТО РАДОСЛАВ ПЕТРОВ част от нивите на хората били с люцерна, а други с дървета. Преди броени дни той видял как служители на общината секат дървета и поставят колчета. Тогава научил, че ще има нова гора по проект на читалището върху общински терен. Според него част от частните земи били извън регулация, но въпреки това те си плащали данъците. Чиновници от общината пък казали, че ще върнат парите за платените данъци. Така в момента имотите на хората се оказват разорани и се чака хубаво време за стартиране на проекта.

ДЕЙСТВИТЕЛНО ИНИЦИАТИВАТА ЗА ЗАСАЖДАНЕ НА НОВА ДРЯНОВА ГОРА е по идея на читалището в селото. Двигател на проекта е Бистра Ботева, която е член на читалищното ръководство. Тя също разбрала за брожението на собственици и наследници. Само че има решение на Общинския съвет в Стражица от август м.г. за въпросните 15 дка общинска земя, която се дава на читалището за реализиране на проекта с европари. Има и нотариален акт за тези общински земи, в които обаче е посочена въпросната местност Паница. Тя се намира на по-малко от километър от нивите на собствениците, но те не попадали в нея. Според Бистра Ботева е допусната грешка при замерване и даване на информация от кадастъра. След жалбите проектът бил спрян, а проблемът щял да се разглежда на заседание на Общинския съвет в Стражица, казаха от общината.

„Ние поискахме терен и ни беше даден, след като бе разгледано нашето заявление и имаше решение на съветниците. Започнахме да действаме сега, при хубавите дни на февруари. Трябваше да се махнат дървета и храсти. Тогава се появиха хората и аз разбрах, че има проблем. От общината ми казаха, че той ще бъде решен и хората няма да бъдат ощетени“, сподели още Бистра Ботева.

Нели СУКОВА

Снимката е илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *