Бул. „България“, два моста над Янтра и 17 км нови улици и водопроводи прави Община В. Търново тази година

Кметът Даниел Панов: „Консервативни сме във финансовата си политика, за да се възстановим от коронакризата”

 

Рекордните бюджет и инвестиционна програма 2021 на Община Велико Търново вече са приети. Макар да са първите, съставени по време на пандемия и в условията на извънредни дейности и отговорности на общините, новите програмни документи за годината са оптимистични, подчерта кметът Даниел Панов по време на заседанието на Общинския съвет в четвъртък.

Стартовият размер на бюджет 2021 е 112,8 милиона лева. Увеличени са средствата за всички основни функции, а най-голям е ръстът за образование, благоустрояване, строителство и екология, социални дейности и здравеопазване, култура и туризъм. Акцент остава дофинансирането на социално значими обществени дейности – издръжка на детски градини, детски ясли и млечна кухня, домашен социален патронаж, физическа култура и спорт.

За поредна година се запазват нивата на местните данъци и таксата за битови отпадъци. Около 26,7 милиона лева са планираните местни данъчни и неданъчни приходи. Използван е твърд консервативен подход, който е реалистичен и подчертава финансовата стабилност на Община В. Търново, категоричен бе Панов. Именно това е в основната на много доброто реноме пред европейските институции и пред държавните органи, което намира отражение в инвестиционната политика.

Инвестиционната програма е в размер на 33 милиона лева, 81% от финансирането вече е обезпечено, а 70% от обектите в нея са инфраструктурни. Тя е пряко насочена към подобряването на качеството на живот и развитие на кварталите.

ПЛАНИРАНО Е ОБНОВЯВАНЕ НА ВОДОПРОВОДИТЕ И ОТВОДНИТЕЛНАТА СИСТЕМА ПОД ЦЕЛИЯ БУЛЕВАРД „БЪЛГАРИЯ“. Нова мрежа за питейна вода ще бъде положена също в района на предвидените за изграждане улици „Козлодуй“, „Иван Хаджидимитров“, „Народни будители“ и „Димитър Благоев“, както и поетапно в Стария град при ремонтите на онези улични участъци, които са извън обхвата на големия проект по ОП „Региони в растеж“.

Планиран е стартът на реконструкцията над 17 км пътища, улици и кръстовища – бул. „България“, пътната мрежа в кв. „Света гора“ и кв. „Асенов“, включително и изграждането на два нови моста над р. Янтра, ул. „Опълченска“ заедно с целия северен вход на града, недовършените улици в кв. „Бузлуджа“ и „Зона Б“. Реализирани ще бъдат важните инвестиции в системите на градския транспорт, организацията на движението и паркирането.

Подобренията на образователната инфраструктура за деца и ученици остава сред акцентите. Инвестиционната политика включва внедряване на мерки за енергийна ефективност и ремонт на покрива на ОУ „Петко Р. Славейков“, реконструкция на ПМГ „Васил Друмев“ и ОУ „Бачо Киро“, доизграждане на детска градина „Шареният замък“, проектиране и изграждане на нова детска градина в кв. „Картала“ и др. Предстои рекултивация на старото сметище над с. Шереметя и превръщането му в облагороден терен.

Близо 950 хиляди лева са предвидени за облагородяване на населените места в общината. 500 000 лева е бюджетът на програма „Местни инициативи“, останалите средства ще бъдат осигурени целево за пътища, както и от постъпленията от продажба на имоти общинска собственост.

Културният календар на Велико Търново отново ще бъде наситен със събития и знакови фестивали, съобразени с епидемиологичната обстановка, но подчертаващи ролята на града като историческа и духовна столица.

18 са проектите за изпълнение през настоящата година, по които има текущи договори за безвъзмездна финансова подкрепа по европейските програми. Общият размер на инвестициите, които ще бъдат вложени при реализацията им, е 48 милиона лева. В процес на оценка са още три проекта за над 10,5 млн. лева.

С. МАРИНОВ

6 thoughts on “Бул. „България“, два моста над Янтра и 17 км нови улици и водопроводи прави Община В. Търново тази година

 • 26.02.2021 в 13:34
  Permalink

  Докато се хвали, че се строи /и не се знае кога точно ще се завърши/ първата детска градина от 40 години насам, господин кмета да каже и колко действащи детски градини и детски ясли са закрити и терените им са разпродадени за същия този период в град Велико Търново? /Жокер – само в квартал Триъгълника се сещам за три броя – две детски градини и една детска ясла./ Да се изтъква ново строителство на една десета от това, което предварително съзнателно е затрито, е, меко казано, нахално и безочливо!

  Отговор
 • 26.02.2021 в 21:15
  Permalink

  Как силно ухае на предизборна кампания! 🙂 Чета и си мисля, къде бяха всичките тези възможности за развитие на нашия град до вчера. Как изведнъж този изстрадал град заприлича на райска градина! И, о да, да не забравим посланието между редовете: ако не гласувате за нас, това може и да не се случи.
  Благодарим Ви г-н кмете, че мислите за нас! Благодарим Ви, че си спомнихте Вашите задължения като кмет. Благодарим Ви, че най-после осъзнахте нуждите на тези хора от нормална градска среда и инфраструктура.
  Така се печелят избиратели. Поздравления за добрия ход!
  Шах и мат!

  Отговор
 • 27.02.2021 в 11:00
  Permalink

  Ако ги правят същите „майстори“ които редиха новите тротоари в централната част, по-добре да не почват. Нека първо да поправят дупките и пропаданията, които се появиха на десетки места само 1-2 години след ремонта.

  Отговор
 • 27.02.2021 в 17:36
  Permalink

  Не зная по каква технология ги ремонтират тези улици, но около шахти и улични водопроводни спирателни кранове асфалта задължително хлътва и се оформят неравности на пътя. За 2-3 години няма следа от равният асфалт при откриването на ремонтирания участък. На всички улици. Една разходка за 20 минути и всеки може да се убеди. Каква е причината?

  Отговор
 • 27.02.2021 в 18:12
  Permalink

  На мен вече малко ми омръзна да чета какво ЩЕ се прави и нищо да не се случва. Ремонт на бул. България щеше да има миналото лято, щеше да се прави кръгово срещу бензиностанция Петрол…и сега претопляме манджата. Скоро очаквам и статия за надлеза до Практикер…и така на всеки шест месеца.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.