Търновецът Любомир Спиров моделира дигитални герои и мечтае за работа в „Дисни“

ДИГИТАЛНИ ГЕРОИ И СВЕТОВЕ СЪЗДАВА ТЪРНОВЕЦЪТ ЛЮБОМИР СПИРОВ И МЕЧТАЕ НЯКОЙ ДЕН НЕГОВИТЕ ПЕРСОНАЖИ ДА ОЖИВЕЯТ В ИСТИНСКИ ХОЛИВУДСКИ ПРОДУКЦИИ. Любо моделира с помощта на компютърни програми атрактивни герои, които, ако бъдат принтирани на 3D принтер, в реалния свят ще бъдат триизмерни.

„Като малък започнах да рисувам по традиционния начин, с молив и хартия, общо взето като всяко дете – с подръчни материали. После ме привлече дигиталното изкуство и реших да се задълбоча. Така открих за себе си дигиталното рисуване под формата на фотошоп илюстрации чрез използването на графичен таблет. Колкото повече вниквам, търся, рисувам, толкова по-интересен ми става този фантастичен свят“, казва Любо, който няма академично образование за 3D моделиране. Учил се е и продължава да се учи на всичко за дизайна на дигиталните персонажи сам. Завършил е мултимедиен дизайн в Дания, но признава, че специалността няма нищо общо с дизайна и скулптурирането на такива същества, каквито той прави. Мултимедийният дизайн го е направил по-скоро отличен майстор с фотошоп.

„Досиетата Х“, „Хищникът“ с участието на Арнолд Шварценегер и „Хищникът“ 2, в който играе Дани Глоувър, са сред любимите продукции на Любо. Той бил още дете, когато тези истории го завладели и запалили в него желанието да рисува чудовища и извънземни същества. „Винаги ми е било любопитно как става това, как се раждат тези нереални създания, защото ми беше ясно, че с молив и лист хартия това не се получава изцяло. Затова гледах и се питах какво се изисква, за да твориш по този начин. След това разбрах, че всичко може да бъде създадено дигитално – от героя до целия свят в един филм. И се надявам някой ден да бъда част от екип, който създава дизайна за тези герои“, признава Любо, който наскоро участва в престижен интернационален конкурс на Американското училище за 3D анимация AnimSchool като единствен участник от България, класирайки се на III място с неговия модел „Сърдития викинг“ („Grumpy Viking”).

Друг скорошен негов 3D проект е героинята от вселената на Марвел – Гуен Стейси, известна още като образ от популярния франчайз „Спайдърмен“. Любомир е решил леко да се отклони от оригиналната визия на героинята, като добавя от себе си по-алтернативен външен вид.

ОТ ЕДИН КВАДРАТ ИЛИ ЕДНА СФЕРА ЗАПОЧВА ВСЯКА ОТ СКУЛПТУРИТЕ, КОИТО АРТИСТЪТ ПРАВИ. „Все едно работя с глина, обаче си представи тази глина виртуална. И аз започвам да я разтягам, да я дълбая, да я оформям точно както се обработва класическата глина. Но аз използвам програма и вместо да мачкам глината с ръцете си, я оформям със специална писалка на графичния таблет, с който работя“, разказва Любо, „За създаването на една анимация участват много екипи и много различни специалисти, които работят със специфичния софтуер. Аз съм изцяло фокусиран върху материализирането на даден герой и в момента работя за себе си, усъвършенствам се, трупам портфолио, за да съм конкурентоспособен в развлекателната индустрия“, усмихва се Любо. И признава, че и в България вече се появяват компании, които създават компютърни игри и анимации, като UBISOFT например, където условието е специалистите да имат години опит в индустрията.

„Удобството и красотата на тази професия е в това, че не е нужно да живееш в Калифорния, за да работиш за „Пиксар“ или „Дисни“. А аз съм отворен за различни предложения, стига проектите да са интересни и да имат дълбок замисъл. Може историята да е история за чудовища, но трябва да има послание. Защото за мен чудовищата не са просто мрачният свят, синоним на злото. Те също имат душа и могат да бъдат послание за добро и светлина“, категоричен е Любо, който е и графичен дизайнер, и професионален ретушьор на фотография.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

2 thoughts on “Търновецът Любомир Спиров моделира дигитални герои и мечтае за работа в „Дисни“

  • 27.02.2021 в 8:53
   Permalink

   Вече пробвахме преди години с Габровски, Болярски, Миро Кокаланов и Марин Крънзов, лека му пръст. Няма финансиране, няма смисъл, трудът е много.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.