Здравните власти алармират: „Увеличават се хората в областта, пиещи замърсена с нитрати вода“

 

Проблемът обхваща населени места в седем от десетте общини в региона, най-голям е в Каранци

 

10 784 ДУШИ В ОБЛАСТТА УПОТРЕБЯВАТ ПИТЕЙНА ВОДА, ЗАМЪРСЕНА С НИТРАТИ. Това показват данните от годишния доклад на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново, публикуван на 24 февруари. Експертите са категорични, че в 21 селища в региона са налице трайни и системни отклонения по съответния показател. Други 15 населени места с общ брой население близо 8000 души са застрашени от влизане в негативната статистика за проблема.

Служителите на РЗИ бият тревога за наднормено съдържание на нитрати във водата – показател с безусловно здравно значение, в Никюп, Стрелец, Патреш, Полски Сеновец, Иванча, Каранци, Орловец, Стефан Стамболово, Алеково, Александрово, Горна Студена, Деляновци, Совата, Хаджидимитрово, Червена, Камен, Лозен, Виноград, Овча могила, Ореш, Козловец и Каранци.

„Замърсена вода пият 4,62% от населението на областта. Спрямо предходните 6 години относителният дял на засегнатите от проблема се увеличава – през 2019 г. вода с нитрати са консумирали 3,94%, 2018 г. – 3,25%, 2017 г. – 3,37%, 2016 г. – 3,75%, 2015 г. – 3,3%, 2014г. – 4%“, гласи текст от доклада.

В ДОКУМЕНТА Е УТОЧНЕНО, ЧЕ НАЙ-ТРЕВОЖНА Е СИТУАЦИЯТА В КАРАНЦИ. Живущите там са изложени на най-голям здравен риск, защото от чешмите тече вода със съдържание на нитрати над 100 мг/л. Това е двойно надхвърляне на нормата по направлението.

В Бутово, Горна Липница, Долна Липница, Вързулица, Обединение, Страхилово, Морава, Коевци, Сломер, Батак, Недан, Горски Сеновец, Горски Горен Тръмбеш, Царски извор и Сушица пък присъствието на нитрати в животворната течност варира от 35 до 50 мг/л. Експертите твърдят, че тези селища са застрашени от проблема и са необходими превантивни мерки.

Обобщената информация за резултатите от мониторинга, извършен от РЗИ, е изпратена до кметовете и водоснабдителната фирма за сведение и предприемане на мерки за отстраняване на несъответствията с нормативните изисквания и профилактика в потенциалните зони с наднормени количества нитрати.

От здравното ведомство съобщават, че предприемат информиране на населението за риска, който крие приемът на нитратна вода. А именно – развитие на алергии, нарушение на функциите на щитовидната жлеза, засягане на опорно-двигателния апарат и нервната система. Нарушената обмяна на веществата може да стане причина за различни заболявания, а бременните са застрашени от аборт.

Препоръчва се засегнатите от проблема да използват за пиене и готвене бутилирана минерална вода от магазина.

Експертите на ведомството ще продължат да наблюдават системно селищата със замърсена вода и тези, при които е възможно ситуацията да се влоши. Допълват, че високото съдържание на нитрати в животворната течност е един от приоритетните регионални проблеми.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *