Как шепа избрани от световния елит ще решават съдбата на „безполезната каста“

Бъдещето от гледна точка на футуролозите е мрачно. Поради масовата загуба на работа до средата на XXI век ще се формира огромна класа на „безполезните хора“

Хомо сапиенс все още не е съвсем наясно със своята същност, но пък е напълно наясно със своите нужди. Храна, власт и секс. Основните двигатели на цивилизацията. Единствено за да задоволи тези свои нужди, човек ходи на работа и получава заплата. Но фактите и тенденциите все по-ясно показват, че през следващите 20 години повечето хора ще загубят работата си и с това мнозина ще загубят стимулите си за живот.
Изкуственият интелект вероятно ще остави милиони обикновени хора без работа и това ще се случи в не много далечното бъдеще. За тази тенденция говори и Ювал Ноа Харари, историк от Израел, автор на световните бестселъри „Sapiens: Кратка история на човечеството“ и „Homo Deus: Кратка история на утрешния ден“. Харари припомня, че човечеството винаги е съществувало в неравенство. Частната собственост изостря това неравенство. Но все пак държавите се грижат за „обикновените хора“ – със съвсем користни цели. Управляващите се нуждаят от армии от здрави войници, индустриалците – от масов труд и евтина работна ръка. Затова държавите инвестират пари в своите системи за здравеопазване, образование и социална подкрепа.
Сега обаче на вратата чука постиндустриалната ера. Роботи и безпилотни летателни апарати са част от въоръжението на армиите, които се контролират от малки групи висши военни. Интелигентни машини работят на фабрични конвейери. И естествено следва въпросът – какво се очаква да направят управляващите света занапред с масите?
В хода на историята разбирането за работата се е променяло многократно, казва Ювал Ноа Харари. – Самата идея: ставам и отивам на работа в 8.00 часа и съм там до 17.00 – е идея на съвремието. Тревогата, че можеш да изгубиш работата си, също е сравнително ново явление. В хода на индустриалните революции от последните векове човек постоянно усеща засилващия се страх, че машините ще надделеят и че той самият ще стане ненужен. Мисля, че този път това може да се окаже истина. “
Ненужност – ето пред каква алтернатива скоро ще се изправят милиони хора. И това е по-лошо от експлоатацията на човек от човека, казва Харари. До средата на века масовата загуба на работни места ще доведе до формирането на „безполезна класа“ в обществото. Този термин вече навлиза в употреба.
„През XXI век неравенството в обществото ще достигне исторически върхове, пише историкът. – Това неравенство ще бъде не само социално, но и биологично“…
В биологията настъпват революционни промени. Чудовищни пари се инвестират в неврологията. Появяват се гурута за биохакинг – методи за подобряване на възможностите на човешкото тяло и ум.
Биоинженерите вече знаят как да отглеждат нови органи и да обновяват старите, да контролират тялото на генетично ниво… Има и по-радикални подходи, разработващи сливането на човек и компютър. Нанороботите могат да бъдат пуснати в кръвоносната система, така че да почистват кръвоносните съдове и да доставят лекарства, където е необходимо, и в същото време да унищожават тумори и вируси. В Съединените щати е създаден чип, който при имплантиране в мозъка изпраща сигнали от една здрава клетка към друга, като същевременно заобикаля увредените области. Има мозъчен имплант, който изпраща нервни импулси към персонален компютър, който от своя страна дава команди на всички видове електронни устройства в къщата…
С други думи, усъвършенстваните научни технологии подобряват нашите физически и умствени способности и скоро ще могат да се преборят със стареенето и дори със смъртта. И какво е необходимо, за да станете един от щастливците, ползващи се от тези безценни придобивки? Отговорът е очевиден: пари, и то много. Малка група хора, обособени заради огромните си богатства и влияние в „класата“ на световния елит, ще може да си позволи тези привилегии, но не и обикновените хора.
„В резултат на това човечеството ще се раздели на биологични касти – свръхчовеци и безполезни, прогнозира Харари. – Към 2100 г. богатите наистина вероятно ще бъдат по-талантливи и по-умни от бедните. След като се появи тази пропаст, нищо не може да се промени. Това ще бъде най-голямата революция в историята не само на човечеството, но и на целия живот на Земята. Ако тези процеси не бъдат регулирани, малка група хора ще получат достъп до технологиите и ще определят бъдещето на живота на Земята. “
Харари все пак се опитва да ни утеши. Може би, предполага той, някои страни с по-развити хуманистични идеали ще продължат да подкрепят населението. Например, те ще плащат на всеки член на безполезната класа т. нар. безусловен основен доход – определена сума пари, която ще направи възможно свързването на двата края. Има и други идеи. Според израелския историк много хора в бъдеще ще изберат да живеят във виртуална реалност. Например в компютърни игри. Впрочем Бил Гейтс изразява подобно мнение.
Ако погледнем някои статистически данни, тези прогнози не изглеждат фантастични. Според американски икономисти свободното време сред нискоквалифицираните работници се е увеличило с 4 часа седмично през последните 15 години и 3 часа от тези 4 те отделят за видеоигри.
Ювал Ноа Харари вярва, че до 2050 г. хората ще откриват все нови и нови сценарии на игри и ще прекарват цялото си свободно време във виртуални вселени.
Така или иначе, двете касти хора – елитната и безполезната – по някакъв начин ще трябва да съжителстват на една и съща планета. И е логично да се предположи, че съседството на обикновен хомо сапиенс с „тунингован“ киборг няма да завърши с нищо добро за първия от тях.

Източник: АиФ
Превод от руски за „Борба“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.