Свлачище пълзи към къщи в Златаришкия Балкан

Има опасност цели села да останат откъснати от света

СВЛАЧИЩЕ СЕ АКТИВИЗИРА ОТНОВО СЛЕД ОБИЛНИТЕ ВАЛЕЖИ И ЗАПЛАШВА ДА ОСТАВИ БЕЗ ВРЪЗКА КЪМ СВЕТА ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО КАЛАЙДЖИИ В ЗЛАТАРИШКИЯ БАЛКАН. Срутището е активно от три години, като теренът ерозира опасно след всеки пороен валеж. В живописното планинско селце живеят 170 жители, но има много къщи за селски туризъм. През миналата година междуведомствената комисия по бедствия и аварии отпусна за укрепването на проблемния участък 286 526 лева. Фирмата от Добрич, която извършва укрепителните дейности от края на октомври, работи бавно. Според местната управа това се дължи на метеорологичните условия. Жителите на селото живеят в страх да не пропаднат пътят и къщите им.

„Преди две години бе изготвен проект за строителните дейности на терена. Пусковият срок беше до декември миналата година, но дейностите се проточиха. През декември нямаше бетон и се наложи да се спира обектът, а и времето не позволяваше да се работи”, коментира кметският наместник Бисер Чинов, чиято къща също е в опасност да бъде погълната от земната маса.

„В момента горният път остава единственият за връзка с другата част на селото и ако той се прекъсне, няма откъде да минават хората и се затруднява движението. Ако не се вземат навременни мерки, ще се свлече трасето и влизането ще стане много по-сложно”, обяснява още Чинов.

Ако земната маса затрупа пътя, поне 20 къщи остават напълно откъснати. Част от жителите, които живеят в района на свлачището, вече са потърпевши. Градини и имоти ерозират.

„Наскоро падна електрическият стълб, а ние от него получаваме осветление. Подрони се почвата и оградата ни падна. Сутринта отивам при овцете – няма ток, на комшиите – телевизори, печката, всичко им изгоряло. Две седмици сме на тъмно, без електричество. Градината пропада, върви към къщата, на две места имаме свлачище”, разказва Ремзие Чаушева.

Допълва я и Емилия Гавазова, която има магазин в селото: „Бащината ни къща е близо до рухналите земни маси. Няма откъде да се мине, пътят пропада с всеки изминал ден. И метеорологичните условия са причина, и фирмата. Защото трябваше досега да го направят, хубави времена минаха… сменят работници, сменят фирми, не знам какво правят!”.

Жилището на кметския наместник също е в опасност. Бисер Чинов се надява фирмата да успее да си свърши работата.

Строителството стартирало през октомври, обаче на два пъти е спирано с акт 10 заради метеорологичните условия.

„Работата по него бе замразена от 29 ноември до 10 февруари, а от 11 февруари отново е възобновена“, коментира заместник-кметът на община Златарица Денчо Тодоров.

От фирмата, както и от строителния надзор са категорични, че строителните материали не трябва да се полагат при минусови температури.

„Своевременно сме подавали информация към МРРБ и „Геозащита” за спиране на дейностите. От „Геозащита” направиха отново геоложко проучване заради настъпилите нови обстоятелства – движение на земна маса. Днес написахме остро писмо до фирмата изпълнител да си актуализират графика”, коментира още Тодоров.

Крайният срок за завършване на обекта е началото на април.

След извършени геоложки проучвания на експерти на проблемния терен се предполага, че отпуснатите близо 300 000 лева вероятно няма да са достатъчни.
Веселина АНГЕЛОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.