7684 четения

Легендарният Интерхотел тъне в разруха, апаши изнасят най-ценното от него

„ИНТЕРХОТЕЛ ВЕЛИКО ТЪРНОВО“ ТЪНЕ В РАЗРУХА ОТ ДОСТА ВРЕМЕ, защото синдик все още не може да го продаде на търг. Най-големият търновски хотел от времето на Тодор Живков не работи и в него влизат крадци, които изнасят каквото могат. За пръв път полицията обаче е засякла нощен апаш в събота в района на обекта. Той използвал факта, че няма охрана, и се промъкнал в комплекса откъм Янтра. Изрязал металните парапети на три междустълбия с намерението да ги продаде за скрап.

По това време в събота при обход в района на парк „Асеневци” полицейски служители забелязали светлини от нефункциониращия хотел. След появата на синдика станало ясно, че от сградата липсвали части от парапетите. Като съпричастен към извършеното деяние е бил задържан 49-годишен мъж от Дебелец, за когото тепърва ще се събират доказателства за опита за кражба по време на образувано досъдебно производство.

ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ СЕ ПРОБВАТ ДА ПРОДАДАТ КОМПЛЕКСА, КОЙТО е с ипотека във фалиралата КТБ за 10 млн. евро. През 2016 г. частният съдебен изпълнител от В. Търново Ралица Касабова обяви на търг Интерхотела за 17 731 500 лева. За целия имот има вписана ипотека в полза на вече фалиралата скандална Корпоративна търговска банка на стойност 10 млн. евро от 2010 г. заедно с възбрана в полза на взискателя. Тогава изпълнителен лист обаче имаше само за 17,7 млн. лв., а оценката на вещи лица преди пускане на най-големия хотел от времето на социализма на публичен търг бе за 23 млн.

Цялата сграда е от 14 506 кв. м. Описани са седемте етажа на хотела заедно с целия ресторант и всички помещения в сградата. Бар, сладкарница, спортен център, фризьорски салон, перално, коридори и т.н. също са обект на търга. Мераклии на този търг не се намериха. После се появиха синдици, които започнаха да продават, и цената скочи с няколко милиона, като стигна до рекордните 25 млн. лв., но без резултат. Сега комплексът не работи.

Последният сoбcтвeник нa „Интepxoтeли” e лoвeшкият бизнecмeн Гeopги Гeopгиeв, кoйтo дъpжи пoчти вcички aкции пpeз дpyжecтвoтo cи „Ди eнд Ди Джи пeтpoл пpoдyктc” (пpeди „Гeнимeкc oйл”), кoeтo cъщo e в нecъcтoятeлнocт. Гeopгиeв кyпи xoтeла във Beликo Tъpнoвo oт „Бaлкaнтypиcт Eлит” (чacт oт „Myлтигpyп”), кoятo гo пpивaтизиpa пpeз 2001 г.

Нели СУКОВА

4 коментара за “Легендарният Интерхотел тъне в разруха, апаши изнасят най-ценното от него

 • 02.03.2021 в 9:30
  Permalink

  Това е жестоко. Този хубавав Хотел да тъне в мизерия. А би трябвало да е център на туризма в Търново. Помня го пълен с автобуси отпред, а туристите от цял свят. Жалко

  Отговор
 • 02.03.2021 в 14:20
  Permalink

  Това е чудесно място за някакво профилирано лечебно заведение, където да идват да се лекуват хора от цяла Европа!

  Отговор
 • 02.03.2021 в 17:28
  Permalink

  Ей каква дискотека имаше там.Трябваха връзки,за да влезеш.

  Отговор
 • 04.03.2021 в 9:26
  Permalink

  така е сголемите соц. обекти.бай тошо строил.не можем дори да го боядисаме.ГОЛЯМ.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *