1158 четения

Никола от Монпелие дойде като доброволец във Велико Търново, за да популяризира рециклирането

29-годишният мъж застава зад екологични каузи и преподава безплатно френски език

 

ВМЕСТО ДА ГРАДИ КАРИЕРА И ДА ПРЕСЛЕДВА ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ, ФРАНЦУЗИНЪТ НИКОЛА ТАНЯТИ ИЗБРА ДА ДОЙДЕ ДА ДОБРОВОЛСТВА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Младият мъж е върл защитник на околната среда и приема присърце каузата екология. Пристигнал у нас с надеждата да успее да убеди колкото може повече хора в необходимостта от промяна в поведението, за да продължи природата да съществува в цялата си красота и хармония. Никола се стреми да повиши информираността на населението за процеса рециклиране като една от възможностите срещу замърсяването. Успоредно с това 29-годишният чужденец осъзнал, че може да е полезен на местните и като преподава безплатно френски език.

Доброволецът дошъл в България през октомври 2020 г. Като запален велосипедист, първоначалната му идея била да достигне до нашата страна с помощта на колело, но заради динамичната обстановка, породена от коронавируса, имало опасност да срещне трудности по границите и в други рискови точки.

„Обичам Велико Търново и хората тук. Преди 2 години дойдох за първи път в града, за да преподавам по програма за обмен между френския институт в страната и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Времето, прекарано тук, не ми стигна, за да направя достатъчно за хората, и затова се върнах. Чувствам се щастлив и свободен в старата столица“, допълва той.

Никола е роден в красивия стар град със средиземноморски плажове Монпелие. Още в далечната 2014 година се захванал с доброволчество. Станал част от тамошна организация, която координира провеждането на специални лагери. След време отишъл в Италия и Грузия, където също полагал труд в полза на обществото и околната среда.

Младият мъж се преместил в България благодарение на проекта „Герои на планетата 2“ по програмата „Европейски корпус за солидарност” на ЕС. Среща трудности в усвояването на българския език, но това не му пречи да участва в значими акции и инициативи.

КАЗВА, ЧЕ СЪЖАЛЯВА ЕДИНСТВЕНО ЗА ТОВА, ЧЕ ИДВАНЕТО МУ СЪВПАДНАЛО С ПАНДЕМИЯТА, защото тя осуетила голяма част от плановете му за вършене на добрини.

„Започнах с френски клуб във Велико Търново в бар „ТАМ“, на който всеки беше добре дошъл, за да се учи на френски език. Направих няколко занятия и наложиха локдаун, защото ситуацията с коронавируса ескалира. Сега разпускат мерките и обмислям отново да възстановя курсовете. Очаквам информация за това какъв капацитет се разрешава от здравните власти, за да стартираме отново“, споделя Никола.

29-годишният природозащитник разказа, че с останалите участници по проекта имали планове да посетят детски градини и училища, за да презентират разработени материали по темата за екологията. Противоепидемичните мерки осуетили акцията, но вече имат нова идея. Тя е свързана с организиране на кампания „Зелен ден“, при която подрастващите са на открито и могат свободно да разговарят и обсъждат темата за замърсяването.

Доброволецът участва и в инициативата за облагородяване на квартал „Варуша“ и в акцията „Килеръ“.

Проектът, който го отвел у нас, приключва през лятото, а засега Никола не е решил дали ще остане и след това в България. Едната опция пред него е да си намери работа и да се установи тук, защото е влюбен във Велико Търново, а другата – да предприеме велообиколка на Стария континент.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *