Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Добри хора помогнаха на ранена костенурка в старата столица

Търсиха РИОСВ и за непоносим шум през нощта и нерегламентирани сметища

 

ГРАЖДАНИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО НАМЕРИХА ПОСТРАДАЛА КОСТЕНУРКА и веднага подадоха сигнал на зеления телефон на Регионалната инспекция по околна среда и водите в старата столица. На мястото отива екип на ведомството, който установява, че става въпрос за сухоземна костенурка, която е в безпомощно състояние. Влечугото било със сериозни наранявания по краката и заключили, че е необходимо да получи професионална ветеринарна помощ. Животното е транспортирано до Спасителния център в Стара Загора.

На зеления телефон на контролното екозвено са реагирали от началото на годината до момента на сигнали за горене на опасни отпадъци в шивашки цех в кв. „Чолаковци“, образувало се нерегламентирано сметище между селата Самоводене и Хотница, както и микросметище в землището на Никюп.

Експертите на РИОСВ са се отзовали и на оплакване от силен шум от дейността на „Кроношпан – България“ ЕООД. При проверката на място е установено, че източникът на специфичния силен свистящ шум е съоръжението за корообелване заедно с прилежащите му системи, които са в тестови изпитания. Дадено е предписание за предприемане на мерки за обезшумяване, както и да не се провеждат тестови изпитания в интервала от 20:00 ч. вечерта до 08:00 ч. сутринта със срок до въвеждане на съоръженията в експлоатация.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимката е илюстративна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *