Млад учен определи 4 места за зарядни станции по трасето на „Хемус“ между София и Варна

Електрическите автомобили навлизат все по-широко в транспорта. Прието е, че те имат редица предимства пред возилата, задвижвани от двигател с вътрешно горене. Успешното им и бързо приложение обаче е силно зависимо от възможностите за изграждане на инфраструктура за зареждане, която да е едновременно оперативно-функционална и икономически изгодна. Това казва гл. ас. д-р Димитър Костов от катедра „Финанси и кредит“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов.

Младият учен е направил изследване на оптималното разположение на зарядни станции по новостроящата се автомагистрала „Хемус“, като е изчислил общо 4 локации по трасето, което е с обща дължина 418 км.

„На първи етап са избрани локации по него за потенциални крайни и начални точки на маршрути и за разполагане на станции за бързо зареждане. Точките са от набора от изходи от магистралата и са разположени през равни разстояния от приблизително 50 км. На втория етап са посочени крайни и начални точки за формиране на маршрути. Те са – София, изход за Плевен, изход за Велико Търново, изход за Шумен и Варна. Формират се 20 маршрута със съответни дължини, като се отчита разстоянието както само в едната, така и в двете посоки“, подчертава гл. ас. Димитър Костов.

Той допълва, че на следващия етап са избрани точки за първоначално разполагане на станции, които трябва да са на поне 150 км. В базовия вариант това са София, Плевен, Буховци и Варна.

Гл. ас. Костов направил изчисленията на базата на специална математическа методология. „Този тип проблеми в специализираната литература се решава с т.нар. FRLM (Flow Refueling Location Model), разработен от Къби и Лим за целите на различни видове автомобили, задвижвани от алтернативни горива – електрически, водородни и др.“, пояснява гл. ас. Костов.

По думите му хибридните автомобили ще навлизат все по-масово в употреба. Фактор за това са безспорните им екологични предимства, технологично все по-лесно преодолимите недостатъци, както и усилията на властите за въвеждане на стимули за закупуване. Ключов фактор за по-бързото и успешно развитие на този процес е бързото оперативно и финансово ефективно изграждане на зареждаща инфраструктура и съответстващото планиране на логистичните вериги. „За целта е приложен модел FRLM за намиране на минимален брой и оптимално разположение на станции по трасето на строящата се АМ „Хемус“. Резултатите са, че са достатъчни само 4 на брой, съответно в Ябланица, Летница, Лом Черковна и Провадия. Съотношението на условния трафик, базиран на демографски данни, показва, че натоварването на станциите е в същия порядък“, допълва гл. ас. Димитър Костов.

Изследователят е категоричен, че общият брой на тези станции за дадена пътнотранспортна мрежа трябва да не е твърде висок, поне на първо време.

„Изграждането на прекалено много станции означава много разходи на агрегатно равнище. На второ място – за да се постигне максимална полезност и възвръщаемост от инвестиция в една станция, трябва натоварването й да е максимално“, категоричен е гл. ас. Костов.

Младият учен е международен секретар на катедра „Финанси и кредит“ при Стопанската академия „Д. А. Ценов“ и представи за първи път своето изследване на международна конференция по логистика, организирана от Националния военен университет във Велико Търново.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *