Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Павликени тържествено чества 3 март

С тържествено честване на площад „Свобода“ и при спазване на мерките за безопасност Павликени отбеляза 143-тата годишнина от освобождението и националния празник на България 3 март.

„Датата 3 март 1878 г. поставя основите на българското национално самочувствие и достойнство. 143 години по-късно, след множество предизвикателства и превратности, които ни поднесе двайсети век, ние сме горди и свободни жители на суверенна, демократична страна и равноправни на останалите европейски народи. Изпълнена е мечтата на редица смели и прозорливи българи, които се бориха за българското освобождение“, каза кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов в официалното си слово по повод националния празник. Той подчерта, че благодарение на делото на историци, учители и творци, величавостта на днешния ден грее от десетилетия в историята ни и ще осветява още дълго занапред бъдещето ни като нация.

„Днес битката за свободата ни е в полето на медицината. Преживяваме небивало време, в което нашите лекари вече цяла година се борят да ограничат щетите от вируса. Вярваме в тях безусловно. За да можем на всеки следващ празник да се събираме като нация и заедно да честваме успехите и постиженията на нашия народ“, каза още инж. Манолов.

Стотици жители на града се събраха на централния площад „Свобода“ за официалното събитие. Сред тях бяха общински съветници, представители на политически партии, общественици и културни дейци.

Цветя и венци на признателност поднесоха официалните лица и гражданите. Те паднаха на колене и запазиха минута мълчание в памет на знайните и незнайни герои, дали живота си за свободна България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *