Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Три поколения лъчезарни търновки от светлата страна на живота

Елена, Илиана и малката Елена са винаги стилни и пример за мнозина

 

ТЕ СА ИЗБРАЛИ ДА ГЛЕДАТ ЖИВОТА ОТКЪМ СВЕТЛАТА МУ СТРАНА, ЗАТОВА И СА ЛЪЧЕЗАРНИ. Усмихват се, щастливи са, защото са заедно и могат да споделят и вдъхновението си, и болките си. Заедно пишат историята си и нямат намерение да отстъпват това право никому. Те са три поколения жени – голямата Елена, Илиана и малката Елена, под един покрив. Ако ги засечете някъде в града, не може да ги сбъркате, защото обикновено говорят оживено, гледат се с внимание в очите, прегръщат се, борят се една за друга и са готови на всичко една за друга.

„Аз никога нищо не им отказвам, защото ми харесва да сбъдвам мечтите им. Освен това им имам доверие и зная, че каквото и да изберат да направят за себе си, все ще е вярното. Самата аз навремето не слушах особено стриктно майка си и поех по своята пътека, която сега ме прави много щастлива. Затова и не се сърдя, когато дъщеря ми не иска винаги да е съгласна с мен“, казва Елена Денчева. Тя е може би най-известният козметик във Велико Търново. Завършила е лечебна физкултура, била е рехабилитатор, но вече 32 години е козметик. Продължава да работи в Дома за мода и красота и да се грижи търновки да изглеждат прекрасни.

„Ходя често при баба, защото обичам да я гледам как работи и ми харесва да виждам хората, които са й благодарни. Възхищават й се как изглежда, с какво спокойствие работи. Винаги казват, че има златни ръце“, включва се в разговора и Елена джуниър Атанасова. Малката Елена е десетокласничка в СУ „Емилиян Станев“, където учи в паралелката по изобразително изкуство. Определено е поела по пътя на баба си, защото красивото я вълнува и привлича. Решила е да учи дизайн, най-вероятно в Нов български университет, и след това да се занимава с интериорен дизайн.

„И аз съм опитвала да бъда козметик. Дори на курсове в Париж съм ходила, но някак още пътят ми не ме е завел до това занимание. Засега за мен изкуството и красотата са по-скоро хоби. В момента се занимавам с документи и координация, защото работя в РЗИ, което си е точно в епицентъра на бурята“, усмихва се Илиана Денчева, която в РЗИ е дясната ръка на шефката там и наистина е в окото на бурята, защото постоянно е във вихъра на тестове, ваксини, цифри. „Моите приятели постоянно ме разпитват. И аз ги разбирам, защото времето е особено, във въздуха вече цяла година се усеща напрежение и страх. Отговарям колкото мога, защото аз не съм медицинско лице и няма как да им разясня всичко, което искат да знаят за ваксините, за да направят за себе си смисления избор – искат ли да се ваксинират и защо, или не искат, и пак защо“, споделя Илиана. И после с усмивка признава, че преди време решила да тръгне на йога и там дори не се престрашила да каже къде работи. „Не ми тежи работата. Харесва ми, обичам я сигурно, защото попаднах на колектив, пълен с точни хора и истински професионалисти. Но напоследък наистина избягвам да казвам, че съм главен специалист в РЗИ, защото ми се иска разговорът вече да насочен другаде“, въздиша Илиана, която месеци наред вече участва и в екипа, който обикаля града, за да следи дали поставените под карантина спазват правилата.

„Ако кажа, че това ми е било приятно, ще те излъжа. Но реших да превърна тези обиколки в нещо като проучване и започнах да наблюдавам хората. И видях, че те не се сърдят на проверките, не ги приемат като надзираване. Видях изплашени хора, болна хора, които имат нужда от внимание и подкрепа, защото изолацията е ужасяваща. И това се опитвах да дам на всеки който трябваше да проверявам. Но истината е, че по-леко се справиха тези, които гледат на живота откъм светлата му страна“, споделя Илиана.

ДО НЕОТДАВНА ИЛИАНА И МАЛКАТА ЕЛЕНА ЖИВЕЕЛИ ВЪВ ВАРНА, НО ПО СТЕЧЕНИЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА ДВЕТЕ РЕШИЛИ ДА СЕ ВЪРНАТ В РОДНИЯ СИ ГРАД. „О, на мен много ми харесва тук. Варна е голям град, но там хората са някак различни, а и животът е доста по-забързан. Така че не съжалявам, че се върнахме. Имам време да живея сама и в голям град“, казва малката Елена. А майка й допълва, че въобще не се е колебала между това дали да живеят на квартира, или при баба Елена. „Хубаво ми е сутрин да пия кафето си с майка ми, говорим си, смеем се. Въпреки че живеем в един дом, уважаваме личното си пространство и не нагазваме грубо границите си“, признава Илиана и почти в един глас с майка си казва, че и трите са се научили да споделят една с друга и нямат проблем да си кажат дори и неприятните истини.

„За да бъдат честни отношенията ни, е добре да можем да споделяме и любовта, и страховете си. А това става, когато можеш да кажеш „не“, „не съм съгласна“, „искам да го направя по моя начин“ и другият да не ти се сърди. Мисля, че аз го научих благодарение на съпруга ми, който се отнася към мен по този честен начин. Научих го и в работата си, където постоянно контактувам с хора, те споделят с мен и знаят, че могат да ми имат доверие“, усмихва се голямата Елена.

ДА СИ ИМАТ СЕМЕЕН БИЗНЕС – ТОВА Е ЕДНА ОТ МЕЧТИТЕ НА ЕЛЕНА ДЕНЧЕВА, и тя търпеливо чака дъщеря си и внучката си да бъдат готови за този момент. „И трите работим в сферата на красотата, нищо че Илиана сега е затрупана с документи. Това аз не го обичам, но тази й страст да е подредена и да следва закона, също е важна, за да върви един бизнес. А малката Елена някой ден ще превърне евентуалния ни семеен хотел в истинско бижу“, усмихва се г-жа Денчева и не крие, че когато гледа Илиана и Елена, знае, че се е справила с всичко като майка и всичко в живота й има смисъл.

Въпреки че са постоянно заедно, трите не се разделят и в почивните дни, и през ваканциите. Заедно пътуват и сега заедно чертаят следващите маршрути. А те са във всички посоки на света, защото тийнейджърката Елена мечтае да види Африка, Тайланд и Дубай. Илиана все говори за Южен Прованс, а голямата Елена признава, че Италия и морето са нейните любими дестинации.

„Аз вярвам, че на човек му се случва всичко, което иска. Е, не винаги е веднага, но моментът, когато нещото се случи, е най-точният. Затова сега просто е нужно да почакаме“, въздиша Илиана. Дъщеря й веднага я допълва, че всичко ще бъде по-лесно, ако гледаме позитивно. „Знам, че е клише някакво. Но ето например, ние – учениците. Някои от моите съученици все са намръщени, защото не им харесва да учим онлайн. И аз обичам да съм с приятелите си, но това е положението сега. Намерих начин да харесвам онлайн обучението и тези месеци не са изгубени за мен“, обяснява Елена и влиза в бърз диалог с майка си, която пък е на коренно противоположната позиция и твърди, че онлайн обучението си е точно изгубено време за децата.

„Ето така спорим понякога. Но когато имаме да решаваме важни въпроси, винаги стигаме до консенсус. Най-често малката доминира, защото ние двете с Илиана я обичаме безумно и всичко й прощаваме. И как да не я обича човек, като е взела от всички поколения преди нея най-хубавото и просто съвършена“, казва баба Елена.

След това трите почти в един глас обясняват, че и астрологията си казва думата, понеже баба Елена е Скорпион и знае как да изслушва и да пази тайни. Мама е Телец, затова и така умее да подрежда приоритетите и да очертава граници, а малката Елена е Близнаци, което я прави интересна, защото е различна всеки ден, а и не си пада много по конфликтите, казват двете поколения преди нея.

ЕЛЕНА, ИЛИАНА И ЕЛЕНА ЩЕ БЪДАТ ЗАЕДНО И НА 8 МАРТ. ТЕ ОБИЧАТ ТОЗИ ПРАЗНИК И НЕ ПРОПУСКАТ ДА ГО ПОЧЕТАТ. Винаги ходят някъде, ще го направят и сега, нищо че няма да могат да отидат до Италия или Африка.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *