119 четения

В Горна Оряховица поднесоха цветя пред паметника на Георги Измирлиев

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Георги Измирлиев в Горна Оряховица бяха отбелязани 143 години от освобождението на България. Заради наложените противоепидемични мерки традиционното честване на националния празник бе отменено и бе в по-малък мащаб. В честването и поднасянето на венците се включиха младежите от VІІ ученически гвардейски отряд на СУ „Вичо Грънчаров“.

„Въпреки че Санстефанският мирен договор има кратковременно действие, независимо че е ревизиран с много клаузи, 3 март и този договор остават дълго време основен идеал за българската нация и символ на българското обединение. Днес ние се събираме да поднесем венци и цветя в знак на признателност пред всички знайни и незнайни герои и хилядите, оставили костите си по бойните полета на България в много други градове. Независимо дали са били българи, руснаци, украинци, финландци, румънци, черногорци и много други нации, загинали за освобождението на България. На този ден се прекланяме и пред хилядите герои, начертали този път към освободителната война за свободата на България. Поклон пред паметта им”, каза пред присъстващите заместник-кметът Пламен Мадемов.

Венци и цветя пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени от кмета на общината инж. Добромир Добрев, от народния представител Явор Божанков, председателя на Общинския съвет Димитър Николов, СУ „Георги Измирлиев“, от патриотични организации, политически партии, граждани.

В празничния ден Исторически музей – Горна Оряховица, работи до 16:00 ч. с безплатен вход за посещение при спазване на въведените противоепидемични мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *