Кон контузи тежко 16-годишна британка – шампионка по езда, при нелеп инцидент в Арбанаси

Момичето е със счупени ребра и оперирано по спешност от няколко хирурзи в търновската болница

 

16-ГОДИШНА БРИТАНКА ПОСТРАДА ТЕЖКО ПО ВРЕМЕ НА ЕЗДА В КОННАТА БАЗА В АРБАНАСИ, НАУЧИ „БОРБА“. Девойката е паднала от гърба на кобилата, а после тежкото животно стъпило отгоре й. В резултат на това получила сериозни травми, изискващи спешна медицинска помощ и хоспитализация. Инцидентът е от сряда следобед, а малко преди 16:00 часа пациентката е поета от дежурния екип на Спешно отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ с травматичен шок. Същата вечер е оперирана от екип от най-добрите хирурзи на търновската болница.

Пострадалата британка, архив от Тодоровден 2020 г.

Пострадалата чужденка е дългогодишен състезател в клуба по конен спорт „Калоян 92“. Тя се обучава и в паралелка „Конен спорт” в Спортното училище „Георги Живков“ във Велико Търново, което си партнира по специализирана програма за подготовката на учениците с школата в Арбанаси.

„Беше нелеп инцидент. Скъса се поводът на коня и той хукна да бяга. Момичето падна, претърколи се и конят стъпи върху нея. Веднага уведомихме семейството и подадохме сигнал на телефон 112“, заяви пред „Борба“ един от треньорите на тийнейджърката – Михаил Костов.

Той допълни, че британката редовно посещава тренировки и е изключително добра състезателка, носителка на многобройни награди, сред които „Държавен шампион по обездка”.

НА МОМИЧЕТО Е ОКАЗАНА ПЪРВА ПОМОЩ ОТ СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ, КОИТО Я ТРАНСПОРТИРАТ КЪМ МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Прегледите и образните изследвания показали, че има фрактура на 9-о и 10-о ребро, пневмоторакс, засягане на далака и т.н.

Същата вечер се свиква екип от хирурзи, които оперират до 22:00 часа пациентката.

„Борба“ научи, че чужденката и семейството й живеят във врачанското село Буковец, но избрали момичето да пътува до Велико Търново и Арбанаси, за да се обучава на любимия си спорт. За да се предприеме тежката хирургична интервенция, било необходимо майката да дойде до областната болница, за да подпише документи, с които дава съгласието си за операцията.

Британката бе избрана за победител на последното издание на традиционния конкурс на Тодоровден през 2020 г. за усилията й да направи коня си най-гиздав. Момичето бе сред номинираните за отличието „Спортист на годината“ на Велико Търново за 2019 г.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

One thought on “Кон контузи тежко 16-годишна британка – шампионка по езда, при нелеп инцидент в Арбанаси

  • 04.03.2021 в 18:41
    Permalink

    Скорошно оздравяване на младата девойка!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *