Водещи новиниЗдраве

Без консумация на яйца, шоколад и алкохол след поставяне на ваксина срещу COVID-19

ДА СЕ ПРЕУСТАНОВИ ПРИЕМЪТ НА ЯЙЦА, ШОКОЛАД, ЯДКИ И АЛКОХОЛ В ДЕНЯ НА ВАКСИНАЦИЯТА, СЪВЕТВАТ МЕДИЦИ. Специалистите предупреждават, че консумацията на алергенни храни и твърд концентрат могат да увеличат степента на странични реакции. Здравните работници уточняват, че не всички имунизирани могат да получат усложнения, ако не спазят препоръките, но за тяхно добро е да се въздържат от това сами да създадат риск за състоянието си.

Някои лекари консултират пациентите да не се къпят непосредствено след инжектирането на защитните препарати, защото убоденото място не бива да се мокри.

Най-честата препоръка, която медиците дават, е да се спре поне за 24 часа след имунизацията пиенето на алкохол. Обясняват това с факта, че твърдият концентрат влияе на имунната система и може да намали ефективността на защитната субстанция.

Важно е лицата, страдащи от хронични заболявания, да носят със себе си наличната медицинска документация и епикризи, за да ги покажат на медицинското лице, което извършва предварителния преглед в имунизационния кабинет. Така здравният работник ще може да прецени дали съществува опасност за пациента или състоянието му позволява да бъде ваксиниран.

КОНСУЛТАЦИЯТА ПРЕДИ УБОЖДАНЕТО ВКЛЮЧВА СЪЩО ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ. Ако стойностите са високи, човекът изчаква за кратко и отново му се мери кръвното. Ако и тогава здравният работник засече проблем, ваксинацията се отлага.

Експертите обясняват, че след поставянето на защитните препарати е възможно да се повиши телесната температура, да се появят мускулни болки, главоболие, втрисане и отпадналост. Нежеланите реакции отшумяват до 72 часа, в противен случай лицето трябва да съобщи за това на личния си лекар.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *